Investigație Greenpeace: Companiile occidentale otrăvesc indirect apele Chinei

1

Potrivit unei investigații Greenpeace, un concern chinez, furnizor pentru Nike, Adidas, Puma și alte branduri celebre, deversează chimicale în marile sisteme acvatice ale țării. Ancheta ridică semne de întrebare privind responsabilitatea corporatistă a marilor firme pentru care piaţa de muncă din China este o mină de aur.

Ecologiștii au mai scos la iveală şi legătura dintre fabrici de textile poluante, care afectează grav deltele râurilor Yangtze și Pearl, de branduri internaţionale de modă precum Lacoste şi H&M, care susțin că au standarde înalte de protecţia mediului.

Aceste acuzații vin în urma unor scandaluri în care au fost implicate firme din China, care furnizează materiale pentru corporații multinaționale. Activiștii de mediu chinezi spun că aceste cazuri subliniază ipocrizia companiilor occidentale care promit standard înalte de siguranță pentru consumatorii bogați de acasă, deși ei fac afaceri cu firme care beneficiază de reglementări de mediu foarte permisive peste ocean.

Timp de un an, activiștii Greenpeace au derulat o investigație referitoare la industria de textile din China, cea mai mare din lume, cu peste 50.000 de fabrici. Ei au colectat mostre din conductele de deversare ale fabricilor și le-au trimis la analize în Olanda și la Universitatea din Exeter. Astfel, ei au descoperit o serie de substanțe periculoase în apa reziduală din două cele mai mari fabrici de textile din țară. Chimicalele sunt interzise în Uniunea Europeană și multe alte state dezvoltate, dar sunt permise în China.

Una dintre aceste fabrici este Youngor din Ningbo, lângă Shanghai, cea mai mare din țară, care deține cele mai avansate tehnologii de vopsire și imprimare. Nike, Adidas, Puma, H&M și Lacoste au confirmat o relație de afaceri cu această firmă, dar s-au distanțat de procedeele poluante ale firmei.

Greenpeace susține că firmele străine trebuie să insiste asupra standardelor din lanțul de furnizori. Organizația spune că firmele au obligația morală de a limina chimicalele nu doar din produsul final, dar și din procesul industrial care afectează muncitorii și mediul din țările în curs de dezvoltare.

Foto: Flickr / danielfoster43

Sursa: Guardian


Un comentariu

  1. Pingback: Indirekt módon szennyezik Kína vizeit a nagy nyugati cégek » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger