Noul lider al Chinei: "Cei care iau decizii fără să țină cont de mediu trebuie trași la răspundere pentru toată viața"

1

Numai în ultimele câteva luni, chinezii s-au confruntat cu apă contaminată, mâncare toxică și aer poluat, iar un protest recent a amenințat cu amânarea construcția unei rafinării petrochimice, scrie The Atlantic. Cum activismul de mediu a sporit semnificativ în statul asiatic, nu e de mirare că noul președinte al Chinei, Xi Jinping, a luat și el atitudine, anunțând sancțiuni și posibilități de promovare pentru oficialii care nu respectă mediul, respectiv pentru cei care-l apără.

 

Flickr / kevin dooley

 

Cei care iau decizii pripite fără a ține cont de mediul ecologic, [decizii]care au consecințe grave, trebuie trași la răspundere și ar trebui să răspundă pentru faptele lor toată viața – a declarat liderul chinez.

În cadrul unei întâlniri cu oficialii din biroul politic al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a spus că criteriile de promovare pentru membrii de partid vor include și eforturile de protecție a mediului. În plus, provincia Guangdong a anunțat deja că-i va trage la răspundere pe primarii responsabili de poluarea apei. Până acum, guvernele regionale au văzut în poluare un cost necesar al creșterii economice din statul asiatic, deși 80% dintre locuitorii Chinei consideră că protecția mediului este mai importantă decât idealurile economice.

Încercările oficialilor de a introduce controale de mediu mai strice s-au lovit și de opoziția marilor companii deținute de stat, iar informațiile privind nivelurile de poluare, spun activiștii de mediu, nu sunt făcute publice niciodată, în ciuda efectelor vizibile. Totodată, nu se știe dacă amenințările președintelui vor avea efecte asupra companiilor chinezești care activează în străinătate. Acestea au făcut investiții de 77,2 miliarde de dolari anul trecut și au fost criticate pentru impactul lor asupra mediului, mai ales în sectorul minier și cel hidroenergetic.


Un comentariu

  1. Pingback: China îi amenință cu moartea pe marii poluatori | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger