Canada se retrage oficial din Protocolul de la Kyoto

3

 

Canada se retrage în mod oficial din Protocolul de la Kyoto, a anunțat ministrul Mediului canadian, Peter Kent. Potrivit acestuia, protocolul menționat nu reprezintă o soluție de viitor pentru Canada, care ar avea de înfruntat amenzi usturătoare dacă nu ar îndeplini obiectivele asumate prin acest act.

 

Mișcarea este în termeni legali și era așteptată, mai ales după recentele discuții pe teme climatice de la Durban (conferința anuală a ONU pe mediu). Astfel, arată BBC News, Canada devine prima țară care se retrage oficial din acest protocol. Adoptat inițial la Kyoto, în Japonia, în 1997, scopul acestuia era de a lupta împotriva încălzirii globale, prin stabilirea unor ținte de reducere a emisiilor de gaze pentru națiunile semnatare, care își asumau inclusiv plata unor amenzi dacă obiectivele stabilite prin protocol nu erau îndeplinite. ”Pentru Canada, Kyoto reprezintă trecutul, astfel că invocăm dreptul nostru legal de a ne retrage”, a mai spus ministrul Peter Kent. O notificare oficială către ONU în acest sens urmează să fie făcută în zilele următoare.

Obligațiile impuse de protocol Canadei ar fi costat țara peste 13 miliarde de dolari, a motivat Kent, adică ”1.600 de dolari per fiecare familie din Canada. Acesta este costul Kyoto pentru canadieni, lăsat moștenire de un guvern liberal incompetent”, a mai spus ministrul canadian. Totodată, el a afirmat că și dacă nu ar fi fost vorba de costuri, emisiile de gaze de seră tot ar urma să crească din moment ce doi dintre cei mai mari poluatori ai lumii, SUA și China, nu fac parte din protocolul de la Kyoto. Soluția, din perspectiva ministrului Mediului canadian, este un alt tip de acord, care să genereze locuri de muncă și creștere economică.

Decizia Canadei a fost criticată de reprezentanții Chinei și caracterizată drept ”o mișcare regretabilă împotriva eforturilor comunității internaționale”. Anunțul Canadei a venit chiar după ce la Durban se ajunsese la un acord în privința asumării unor obiective în procesul de reducere a emisiilor de gaze de seră. În baza acestui nou acord, susținut și promovat de țările europene și africane, în special, negocierile concrete vor începe anul viitor și se vor finaliza, se speră, cu un nou tratat, în 2015, urmând să intre în vigoare din 2020. Din perspectiva Canadei, aceste noi premise de la Durban reprezintă ”viitorul” și modalitatea de a merge înainte în acest scop al luptei contra poluării și încălzirii globale.

 

Sursa: BBC

Foto: Greenpeace


3 comentarii

  1. Pingback: Câştigător al Premiului Nobel, arestat după un protest cu scop ecologic | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Canada închide programul de cercetare a poluării marine | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger