Pădurile ar putea absorbi, în viitor, mai mult CO2 decât se estima până acum

0

Un studiu realizat de mai mulți ecologiști și specialiști ai Universității Michigan arată că pădurile din America de Nord au o capacitate crescută de a absorbi CO2-ul din atmosferă – o capacitate mult mai mare decât cea estimată până acum de către alte studii și teorii.

 

Această capacitate crescută vine în ajutorul mediului, pentru că frânează schimbările climatice cauzate de încălzirea globală, de emisiile de gaze de seră în atmosferă. Studiul echipei de specialiști s-a derulat timp de 12 ani pe păduri din zona nord-estică a regiunii Wisconsin. Rezultatele obținute schimbă (într-o anumită măsură) predicțiile legate de capacitatea pădurilor de a absorbi dioxid de carbon și de cum vor reacționa acestea la creșterea (continuă) a nivelului de CO2 din aer în următorii 50 – 100 de ani.

”Unele dintre prezumțiile inițiale despre răspunsul ecosistemelor la această amenințare nu sunt corecte și trebuie revizuite”, a spus coordonatorul noului studiu, ecologistul Donald Zak, referindu-se la concluziile cercetării pe care a condus-o. Pentru a simula condiții specifice următorilor 50 – 100 de ani, când se așteaptă ca poluarea să crească, el și echipa sa au făcut teste cu cantități suplimentare de dioxid de carbon în porțiuni de păduri experimentale (păduri – laborator). Rezultatele au fost neașteptate chiar și pentru cercetători, a mai spus Zak, pentru că nu se așteptau la o reacție atât de promptă din partea pădurii testate. Cercetătorii sunt încrezători că studiul lor va ajuta la reorganizarea și reformularea predicțiilor pentru viitorul omenirii, în legătură cu ajutorul oferit de păduri la curățarea atmosferei.

 

Sursa: ENN

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger