Reprezentanţii statelor lumii la conferinţa ONU pe teme de mediu de la Doha (Qatar) au ajuns la o concluzie: vor prelungi Protocolul de la Kyoto până în anul 2020, în condiţiile în care acordul stabilit prin acest protocol (iniţial adoptat în anul 1997) ar fi urmat să se încheie anul acesta.
Aproape 200 de naţiuni au convenit asupra acestei prelungiri a protocolului, fapt care îi menţine în vigoare prevederile şi îl face singurul instrument legal în eforturile de combatere a încălzirii globale. În ciuda imperfecţiunilor sale, protocolul şi acţiunile asumate sub umbrela sa au reuşit să convingă lideri ai lumii că reducerea emisiilor de gaze este un lucru important pentru viitorul planetei şi al omenirii. Totuşi, unul dintre principalii poluatori ai planetei, Statele Unite ale Americii, nu a ratificat niciodată nici măcar tratatul original. Iar Canada, alt stat poluator, s-a retras din acest protocol în cursul acestui an.
Conferinţa de 12 zile din capitala Qatar-ului, Doha, s-a prelungit cu mai bine de 24 de ore din cauza divergenţelor dintre state la negocieri, iscate în special în legătură cu problema dacă naţiunile bogate ar trebui să compenseze naţiunile sărace pentru pierderile suferite din cauza schimbărilor climatice. Într-un final, sâmbătă, înţelegerea a fost semnată, după ce Uniunea Europeană (cu toate cele 27 de state membre), Australia şi alte câteva naţiuni puternic industrializate au căzut de acord asupra reducerilor de emisii de dioxid de carbon până în anul 2020. SUA, China sau India (poluatori majori) nu sunt cuprinse în protocol. O altă coordonată a conferinţei ONU de la Doha este planul care prevede adoptarea unui alt tratat, mai extins şi mai sever, în 2015, care să se aplice tuturor naţiunilor şi să înlocuiască, în final, Protocolul de la Kyoto.
Sursa: BBC
Foto: Safety4sea.com
Un comentariu
Pingback: VIDEO Istoria negocierilor climatice în 83 de secunde | TOTB.ro - Think Outside the Box