Dacă oamenii ar alege să meargă mai mult pe două roți decât pe patru, costurile legate de sănătate (ca să nu mai vorbim de nivelul poluării) ar scădea considerabil, cu miliarde de dolari, față de situația din prezent, iar nivelul de sănătate al populației ar fi cu totul altul, spun cercetătorii americani de la Universitatea Wisconsin.
Mersul pe bicicletă este mai sănătos decât condusul mașinii, asta o spun medicii, specialiștii, ecologiștii și, până la urmă, o știm cu toții. Este mai bun pentru tonusul nostru și este mai prietenos cu mediul, pe care nu îl mai poluăm prin arderea combustibililor. Dar, în termeni economici, cu cât este mai bun mersul pe bicicletă? Aceasta a fost întrebarea de la care a plecat o echipă de cercetători americani, pentru a realiza un nou studiu, care să ofere cifre concrete. Concluzia? Dacă oamenii dintr-o anumită regiune geografică din SUA (centru-vest) ar alege bicicleta pentru jumătate din drumurile pe care le fac în mod obișnuit cu mașina, costurile necesare pentru sistemul de sănătate ar scădea cu șapte miliarde de dolari într-un an. Iar pentru că, în paralel, ar scădea și poluarea, deci ar crește calitatea aerului și oamenii ar avea un tonus general mai bun, rata mortalității ar scădea anual cu (cel puțin) 1.100 de decese.
Studiul celor de la Universitatea Wisconsin este primul care a cuantificat consecințele mersului pe bicicletă versus condusul mașinii. Scopul cercetării este de a încuraja comunitățile, mici sau mari, înspre a proteja și a sprijini persoanele care merg pe bicicletă. Exemplul dat de cercetători este al Europei, unde, în multe țări și mai cu seamă în multe orașe, opțiunea pentru bicicletă este tot mai des întâlnită, infrastructura necesară este foarte bună, iar rezultatele se văd în starea de sănătate a locuitorilor. ”Dacă ai un oraș cu o infrastructură potrivită pentru mersul pe bicicletă, câștigul în termeni de sănătate și mediu, comparativ cu riscurile, este semnificativ, ca și în Europa”, a spus unul dintre autori, Jonathan Patz. Potrivit acestuia, prin cifrele prezentate de studiul lor, ei doresc să convingă administrațiile urbane (în special din marile orașe americane) să ofere mai multă siguranță în trafic bicicliștilor, să promoveze proiecte care să încurajeze mersul pe bicicletă și să promoveze acest mijloc de transport.
Sursa: Discovery News
Foto: Barcelona Photoblog