Bloggeriţa Malala Yousafzai îşi recapătă viaţa, după ce a fost împuşcată în cap de talibani

1

Medicii de la spitalul Queen Elizabeth din Birmingham (QEHB), Marea Britanie, o vor opera pe tânăra Malala pentru a-i pune o placă de titaniu în locul bucăţii de craniu lipsă ca urmare a faptului că a fost împuşcată în cap. Ei îi vor implanta şi un dispozitiv care să o ajute să audă cu urechea rănită în urma atacului.

 

 

Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousafzai (15 ani) s-a remarcat prin activismul ei curajos, scriind, încă de la vârsta de 11 ani, despre viaţa sub ocupaţie talibană pentru fete care vor să primească o educaţie, aşa ca şi ea. În anul 2011, a primit un premiu pentru pace datorită curajului de a vorbi despre astfel de probleme. Însă acest lucru a atras furia talibanilor asupra ei: anul trecut, în octombrie, Malala a fost împuşcată în cap şi este un miracol că a supravieţuit, potrivit medicilor. Zeci de mii de oameni au semnat o petiţie care cerea ca Malalei să i se acorde Premiul Nobel pentru Pace. Tânăra a fost mutată din Pakistan în Marea Britanie, unde a primit cele mai bune îngrijiri medicale pentru starea ei. Şi-a revenit greu, dar a fost externată din spital la începutul acestei luni.

Acum, urmează ca ea să treacă prin operaţii delicate cu ajutorul cărora să îi fie reconstruit craniul distrus în urma atacului şi reparat auzul pierdut complet la o ureche. O placă de titaniu va compensa oasele distruse şi un dispozitiv audio electronic o va ajuta să audă cu urechea stângă. „Recuperarea ei este remarcabilă, este o mărturie a puterii ei şi a dorinţei de a se face bine. Nu am nicio îndoială că primele operaţii făcute în Pakistan, de medicii de acolo, i-au salvat viaţa. Dacă acelea nu ar fi fost de o atât de bună calitate, ea nu ar fi supravieţuit”, consideră doctorul Dave Rosser, director medical al spitalului QEHB. Recuperarea totală a fetei va dura, după operaţiile de reconstrucţie a craniului şi refacere a auzului, între 15 şi 18 luni. Familia fetei este cu ea în Marea Britanie, unde va începe o nouă viaţă: guvernul pakistanez i-a oferit tatălui Malalei o slujbă pe cel puţin trei ani, ca şi ataşat pe probleme de educaţie la Consulatul Pakistanului din Birmingham.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Despre povestea adolescentei Malala Yousufzai puteţi citi mai jos:

Petiţie pentru Malala Yousufzai

Bloggeriţa de 14 ani, câştigătoare a Premiului pentru Pace, împuşcată de talibani

Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousafzai va fi mutată într-un spital mai bun

Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousafzai a fost transportată în Marea Britanie


Un comentariu

  1. Pingback: Supravieţuitoare a unui atac armat taliban, Malala Yousafzai scrie o carte despre viaţa ei | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger