Adolescentul care a oprit un atac terorist cu preţul propriei vieţi este eroul Pakistanului

0

Pakistanezii l-au omagiat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe Aitzaz Hasan, un adolescent de 15 ani, care a murit când a “placat” un terorist sinucigaş care urmărea să arunce în aer şcoala la care învăţa tânărul, din regiunea Hangu, Pakistan.

 

 

Aitzaz Hasan (foto) se afla cu prietenii săi lângă şcoală, afară, când au zărit un bărbat cu o vestă specifică teroriştilor sinucigaşi – o vestă cu bombă, notează BBC. Deşi colegii săi l-au rugat să nu se amestece, adolescentul a decis să îl confrunte pe atacator şi să îl oprească: l-a luat în braţe (ca în „placajul” întâlnit în sport) şi, atunci, acesta a detonat vesta, potrivit mărturiei verişorului lui Aitzaz, care a fost martorul scenei. Acum, adolescentul a devenit eroul Pakistanului şi a fost omagiat de social media, media, autorităţi şi oameni simpli. Există chiar solicitări ca adolescentul să primească, post-mortem, cea mai înaltă onoare militară, acordată de Pakistan celor care îşi dau viaţa pentru ţara lor, chiar dacă această onoare este rezervată militarilor, nu civililor.

Presa a relatat că, la momentul sosirii atacatorului la şcoală, în incintă erau aproximativ 2.000 de elevi, aflaţi la cursuri. „Vărul meu şi-a dat viaţa pentru a salva şcoala şi pe toţi colegii lui aflaţi în ea. Teroristul sinucigaş voia să arunce şcoala în aer, cu toţi cei aflaţi înăuntru. Vărul meu l-a oprit să facă asta”, a spus Mudassar Hassan Bangish, verişorul lui Aitzaz Hasan, citat de BBC. „Ne-a spus că se duce să îl oprească. Că vrea să îl prindă. Dar când l-a apucat cu braţele, teroristul a detonat bomba”, a mai povestit verişorul eroului. Familia adolescentului a spus că îşi doreşte să scoată în faţă eroismul acţiunii sale şi nu durerea pricinuită de moartea tânărului. „Este un martir. Un  martir al naţiunii”, au spus membrii familiei. „Fiul meu şi-a făcut mama să plângă, dar a salvat sute de alte mame de la a plânge pentru copiii lor”, a declarat Mujahid Ali, tatăl băiatului.

Oamenii compară eroismul tânărului cu cel al adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai, care a supravieţuit miraculos unui atentat la viaţa sa. Social media a fost plină de omagii aduse eroului pakistanez şi de solicitări către guvern pentru o recompensă simbolică, post-mortem, pentru Aitzaz (mai exact, acordarea înaltei distincţii militare rezervată celor care îşi dau viaţa pentru ţara lor). „Daţi-i cel puţin o medalie”, a cerut şi fostul ambasador al Pakistanului în SUA, Sherry Rehman, numindu-l pe adolescent „#AitzazBraveheart”. Regiunea unde a avut loc incidentul este aproape de spaţiul semi-autonom al triburilor, unde se înregistrează o puternică prezenţă talibană şi al-Qaeda, o zonă recunoscută pentru violenţa manifestată împotriva musulmanilor Shia.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC

 

Puteţi citi şi:

Activista pakistaneză Malala Yousafzai, printre favoriţii la Premiul Nobel pentru Pace

Supravieţuitoare a unui atac armat taliban, Malala Yousafzai scrie o carte despre viaţa ei

Bloggeriţa Malala Yousufzai îşi recapătă viaţa, după ce a fost împuşcată în cap de talibani

Petiţie pentru Malala Yousufzai

Bloggeriţa de 14 ani, câştigătoare a Premiului pentru Pace, împuşcată de talibani

Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousafzai va fi mutată într-un spital mai bun

Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousafzai a fost transportată în Marea Britanie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger