AUDIO A fost reconstituită o înregistrare a lui Edison, probabil prima păpuşă vorbitoare

0

Folosind tehnologii de ultimă oră, un grup de cercetători americani a reuşit să reconstruiască o înregistrare audio din 1888 a lui Thomas Edison. Vocea care recită câteva versuri din poezia pentru copii “Twinkle, Twinkle, Little Star” e considerată prima mostră de sunet din partea unei păpuşi vorbitoare, marcând începuturile industriei americane de înregistrări.

După investigaţiile făcute de istoricul Patrick Feaster, Edison ar fi angajat o femeie care să recite aceste versuri cu doi ani înainte de a scoate pe piaţă prima păpuşă cu voce din lume, la vremea aceea un eşec comercial. “Realizată în toamna lui 1888, aceasta este cea mai veche înregistrare americană ascultabilă azi a unei voci de femeie,” spune Feaster, care a studiat atent presa vremii pentru a pune cap la cap povestea din spatele jucăriei. Cum tehnologiile sfârşitului de secol XIX erau rudimentare în ceea ce priveşte redarea vocii umane, pentru fiecare păpuşă produsă ar fi fost nevoie de o înregistrare separată. Visul lui Edison de a produce în masă astfel de păpuşi a rămas astfel o utopie, din moment ce pentru realizarea a o sută de jucării ar fi fost nevoie de artişti care să înregistreze de o sută de ori versurile acestui cântec de leagăn. Deşi vocea acestei femei, înregistrată pe o plăcuţă metalică, a fost imortalizată cu doi ani înainte ca Edison să lanseze jucăriile, ea n-a putut fi niciodată folosită pentru planul iniţial: în 1890, discurile de ceară luaseră locul metalului.

 

Micul inel de tablă, pe care Edison înregistrase vocea femeii pe care o puteţi asculta mai sus, a fost descoperit în arhiva inventatorului, însă până nu demult conţinutul nu putea fi redat datorită fragilităţii şi deteriorării obiectului. Anul acesta însă  un laborator de cercetare californian a reuşit să creeze o replică digitală a suprafeţei discului. Acest model a fost folosit apoi pentru reproducerea înregistrării ca fişier digital.

 

Sursa: AP


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger