Când Edison a inventat în 1879 becul cu incadenscență, nu și-a imaginat probabil că invenția sa ar putea contribui într-o zi la o epidemie globală de obezitate, susține un studiu prezentat de Science Daily și citat de Tree Hugger. Lumina electrică ne permite să muncim, să ne odihnim și să ne jucăm în toate momentele zilei, însă poate avea consecințe negative asupra sănătății și taliei noastre. Și asta pentru că perturbă ceasul biologic, antrenat natural de evoluție să se adapteze la mediu prin efectele dinamince ale luminii naturale.
Autoarea studiului, dr. Cathy Wyse, de la Universitatea din Aberdeen, descrie modul în care lipsa luminii naturale ne-a influențat sănătatea și spune că lumina electrică a făcut ca oamenii să depășească o sincronizare străveche între ritmul ceasului biologic uman și cel al mediului. De-a lungul ultimului secol, ritmurile naturale zilnice privind mesele, somnul și timpul dedicat muncii au început să dispară treptat din viețile noastre. Ceasul biologic al oamenilor s-a adaptat la stiluri de viață dezordonate, iar asta, crede Wyse, cauzează probleme metabolice și sporesc, printre altele, șansele pentru obezitate.
Mai exact, expunerea la lumina artificială, mesele, munca și reprizele de somn neregulate au perturbat ritmurile ceasului circadian – instrumentul care coordonează procesele biochimice, fiziologice sau comportamentale ale entităţilor vii în cadrul unui ritm de 24 de ore. Iar această perturbare afectează sănătatea și ar trebui să fie așezată alături de ceilalți factori ai obezității. Ea este și unul din motivele pentru care multe clădiri și coduri de muncă europene cer ca muncitorii să aibă acces la lumină naturală.
Potrivit Tree Hugger, lumina naturală este importantă atunci când muncim din următorul motiv: organismele noastre percep trecerea unei zile prin modificările pe care le suferă culoarea luminii, de la tenta roșiatică de dimineață, când soarele este mai jos, la cea albastră atunci când este sus și înapoi la cea roșiatică de după-amiază. Lumina artifială nu permite asta, motiv pentru care oamenii ajung să fie atât de istoviți la finalul unei zile.
În alte cuvinte, ceasul lor biologic rămâne blocat în timp. Câteva sfaturi: clădirile de birouri și fabricile din toată lumea ar trebui să permită accesul la lumină naturală, iar oamenii care lucrează de acasă ar trebui să-și plaseze biroul lângă un geam; totodată, există și tehnologii moderne care pot ajusta culoarea și intensitatea luminii pe parcursul unei zile.
Foto: Flickr/General Wesc
Puteți citi și:
Un comentariu
Pingback: Studiu: Oamenii care lucrează de-acasă sunt mai productivi | TOTB.ro - Think Outside the Box