Deshawn Henry, stundent în anul II în inginerie civilă la Universitatea din Buffalo, SUA, şi-a petrecut întreaga vară dezvoltând o lentilă solară cu materiale ieftine dintr-un magazin cu obiecte de uz casnic, lentilă care poate îndepărta 99,9% din agenţii patogeni dintr-un litru de apă în circa o oră, scrie IFLSCience. Proiectul său este practic şi necostisitor, poate fi implementat la scară largă şi poate salva vieţi.
Dispozitivul dezvoltat de Deshawn are o înfăţişare modestă, constând dintr-un cadru de lemn de 1,8 metri lungime în vârful căreia se află o lentilă fabricată din plastic şi apă, orientată înspre un recipient de tratare a apei. Simplitatea designului şi costurile scăzute ale materialelor de construcţie le-ar permite multor oameni din zone sărace să obţină tehnologia şi să le asigure apă curată familiilor lor. Peste un miliard de oameni din întreaga lume nu au acces la apă curată, ceea ce duce la moartea unui copil sub cinci ani în fiecare minut, iar opţiunile de tratare a apei disponibile sunt scumpe.
Lentila intensifică lumina soarelui şi încălzeşte un litru de apă până la circa 50-60 de grade Celsius în aproximativ o oră. Recipientul de tratare a apei trebuie să fie ajustat în funcţie de modificarea poziţiei soarelui pe cer, astfel încât să se afle tot timpul sub punctul focal al lentilei. Prin procesul de încălzire sunt eliminaţi în jur de 99,9% din agenţii patogeni din apă, aceasta devenind curată şi potabilă. “Lentila pentru apă poate avea un impact uriaş în ţările în curs de dezvoltare”, a spus Henry într-un comunicat de presă. “Milioane de oameni mor în fiecare zi din cauza bolilor şi a agenţilor patogeni din apă şi nu au ce face pentru că doar asta au la dispoziţie. Fie o beau, fie mor.”
Aflaţi mai multe pe IFLScience.
Puteţi accesa şi:
Un tânăr de 19 ani a creat un sistem care va curăţa oceanele de milioane de tone de plastic
Un puşti de 15 ani a venit cu o idee revoluţionară care să-i ajute pe bolnavii de Alzheimer
Un puşti a inventat un dispozitiv care ar putea salva nenumărate vieţi
Adolescentul care a găsit o soluţie alternativă pentru tratarea cancerului pancreatic
10 inventatori adolescenţi care au făcut lumea mai bună în 2013
FOTO Cum arată EFdeN, casa solară “cu facturi zero” creată de studenţi români
Un comentariu
Mecanismul e simplu: o folie deasupra, avand apa, slabita pentru a se obtine o suprafata ca o lentila convexa privita de jos. Geniul considerat al acestei inventii nu stiu daca s-a gandit si la faptul ca apa de deasupra sa evapora destul de repede, si deasemenea trebuie sa fie transparenta, elemente care fac inventia inutila. Un articol ce lasa de dorit.