O adolescentă de 17 ani a inventat un dispozitiv care curăță apa și asigură energie

0

Mulți dintre cele 783 de milioane de oameni din întreaga lume care nu au acces la apă potabilă nu au nici electricitate, scrie Fastcoexist, iar invenția unei liceene din Australia este menită să rezolve ambele probleme. Dispozitivul pe care l-a creat purifică apa și folosește agenții poluanți din ea pentru a produce energie într-un compartiment separat.

 

 

Cynthia Sin Nga Lam, unul dintre finaliștii Târgului de Știință al Google, a început să învețe cum se obține electricitatea regenerabilă anul trecut și și-a dat seama repede că poate îngloba și purificarea apei în procesul pe care l-a dezvoltat. Prototipul ei, H2Pro, este un dispozitiv portabil alimentat de energia soarelui. Prin unul din capetele lui intră apa murdară, care este sterilizată printr-o plasă din titan și trimisă apoi unui al doilea filtru. Reacția fotocalitică descompune apa în hidrogen și oxigen, iar prin apăsarea unui buton se alimenta o celulă de combustibil pe bază de hidrogen pentru producerea de energie curată. Detergentul, săpunul și alți agenți poluanți din apă contribuie la generarea unei cantități și mai mari de hidrogen. Tânăra de 17 ani spune că există tehnologii similare de purificare a apei, însă unele care neceistă o sursă suplimentară de energie. Pentru invenția ei e nevoie doar de lumina soarelui și de dioxid de titan.

Dispozitivul Cynthiei este și ieftin grație designului simplu și ușor de întreținut de-a lungul timpului. Deși adolescenta a construit un prototip mic și portabil, ea crede că tehnologia din spatele lui poate fi folosit și la scară largă. Pe acoperișul unei clădiri, de exemplu, apa reziduală poate fi trimisă printr-o plasă tratată cu dioxid de titan și direcționată apoi prin țevi pentru a produce energie și a asigura apă purificată. Tehnologia mai poate însoți și panourile solare pentru a le oferi un plus de electricitate.

 

Puteți accesa și:

Un student a creat un dispozitiv ieftin care poate salva vieți

Un tânăr de 19 ani a creat un sistem care va curăţa oceanele de milioane de tone de plastic

Un puşti de 15 ani a venit cu o idee revoluţionară care să-i ajute pe bolnavii de Alzheimer

Un puşti a inventat un dispozitiv care ar putea salva nenumărate vieţi 

Adolescentul care a găsit o soluţie alternativă pentru tratarea cancerului pancreatic

10 inventatori adolescenţi care au făcut lumea mai bună în 2013

FOTO Cum arată EFdeN, casa solară “cu facturi zero” creată de studenţi români

Un student a construit din componente reciclate maşina viitorului din Nigeria, alimentată de soare şi vânt


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger