Somonii memorează semnătura magnetică a râului în care se nasc

1

Somonul roşu înoată aproape 6.500 de kilometri în ocean, în procesul de migraţie şi, ani mai târziu, navighează înapoi până în râurile unde s-a născut, pentru a se reproduce. Cum anume îşi găseşte această specie drumul înapoi, mereu, fără greşeală, mai ales că vorbim de distanţe deloc mici? Oamenii de ştiinţă s-au întrebat mereu acest lucru.

 

 

Răspunsul vine cu un studiu publicat în această săptămână în revista Current Biology şi finanţat parţial de către National Science Foundation. Cercetarea spune că somonul îşi regăseşte căminul iniţial pentru că simte semnătura magnetică unică a râului în care s-a născut. Pentru studiu, cercetătorii au folosit date adunate în peste 56 de ani, din alte studii şi de la pescării, urmărind destinaţiile cele mai îndepărtate, cum ar fi din Alaska până în râuri din British Columbia, Canada. Informaţiile au fost comparate cu intensitatea câmpului magnetic al Pământului din locurile de destinaţie a somonilor, de pe ruta lor de migraţie.

Câmpul magnetic al Pământului scade înspre ecuator şi suferă schimbări graduale, an de an, astfel că intensitatea magnetosferei în orice loc anume de pe planetă este unică şi diferă, într-o oarecare măsură, de la an la an. În fiecare an, somonii urmau ruta cu semnătura magnetică cea mai apropiată de cea a râului din care, cu ani în urmă, plecaseră înspre Pacific. „Rezultatele susţin ideea că tinerii somoni îşi întipăresc în minte semnătura magnetică a râului lor natal şi apoi caută aceeaşi semnătură în timpul migraţiei pentru reproducere”, a explicat Nathan Putman, autor principal al studiului.

Şi alte animale de pe planetă se folosesc de câmpul magnetic pentru a se orienta şi a urma o anumită rută, însă ştiinţa nu a mai documentat, până acum, abilitatea unei specii de a învăţa, a memora o anumită semnătură magnetică în loc de a folosi câmpul magnetic pentru găsirea unei destinaţii anume. Acest studiu oferă prima dovadă empirică a întipăririi magnetismului la animale şi reprezintă descoperirea unui fenomen major în biologia comportamentală. Mai mult, studiul sugerează că ar fi posibil de prevăzut mişcarea somonilor cu ajutorul modelelor geomagnetice, ceea ce ar ajuta foarte mult industria pescuitului.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Science Daily


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger