Somonul migrează mii de kilometri cu ajutorul unei hărți magnetice

0

Tot mai multe dovezi indică faptul că somonul folosește câmpul magnetic al Pământului pentru a naviga pe distanțe incredibil de lungi. Un nou studiu arată că somonul se naște cu o “hartă magnetică” încorporată care îl ajută să migreze mii de kilometri.

somon

Cercetătorii americani cred că peștii simt schimbările în intensitatea și în unghiul câmpului magnetic, ceea ce îi ajută să își stabilească poziția în ocean. Călătoria somonului de Pacific este una dintre cele mai impresionante migrații din natură.

Somonul depune ouă în râuri și alte ape curgătoare apoi înoată sute și chiar mii de kilometri până ajunge în ocean. După ani de zile, se întoarce în același loc în care a depus ouăle unde și moare.

Dr. Nathan Putman, de la Universitatea de Stat din Oregon, care a condus studiul, spune că migrația presupune mult efort. Studii anterioare sugerau că peștele folosește câmpul magnetic al Pământului pentru a găsi calea, iar somonul roșu și-ar aminti câmpul magnetic din locul în care au intrat în ocean. Noul studiu vine cu informația că peștele ar deține un simț intern al câmpului magnetic.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au testat abilitatea somonului de a-și găsi calea în laborator. Ei au folosit pești care nu migraseră spre ocean încă și au observat la ei că de câte ori li se schimba câmpul magnetic ei își schimbau direcția. Având în vedere că peștii nu migraseră în ocean niciodată, cercetătorii au dedus că răspunsul lor nu era ceva învățat, ci ceva deja existent în interiorul lor.

Sursa: BBC

Citiți și:

Ce e mai sănătos pentru prânz: o porție de somon sau una de lăcuste?

Peru: pescuitul industrial distruge rezervele de pește din Pacific


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger