VIDEO Reîntoarcerea bizonilor de munte în libertate, în SUA, după mai bine de 100 de ani

0

După decenii de eforturi pentru reintroducerea speciei în Statele Unite ale Americii, o turmă de bizoni de munte a fost eliberată în sălbăticia tărâmurilor din Alaska, iar momentul a fost imortalizat cu ajutorul mai multor camere de filmat. Astfel, SUA au, din nou, o populaţie de bizoni de munte liberi, pentru prima oară în mai bine de 100 de ani.

 

Turma a fost ghidată înspre libertate vinerea trecută, după ce a fost temporar ţinută în ocoluri amenajate lângă Shageluk, Alaska. Ghidul lor a fost biologul Tom Seaton, care i-a condus de pe o sanie echipată, la rândul ei, cu o cameră de filmat. Tom a fost cel care a deschis porţile ocolurilor şi a chemat bizonii să îl urmeze, iar aceştia s-au ţinut în permanenţă după el, după cum se poate vedea în materialul video (pe care îl puteţi urmări pe Vimeo, cu un click pe “video” mai jos). Bizonii au galopat aproape trei kilometri până la noul lor cămin – pajiştile râurilor Innoko şi Yukon.

Eliberarea celor 100 de bizoni (atâţia sunt în turmă) este rezultatul muncii susţinute a specialiştilor de la Alaska Wildlife Conservation Center (AWCC) şi Alaska Department of Fish and Game. În urmă cu 12 ani, 13 bizoni au fost aduşi din Canada, cu scopul înmulţirii lor în Alaska, deoarece specia dispăruse din SUA acum mai bine de 100 de ani din cauza vânătorii intense. Bizonii eliberaţi acum în sălbăticie vor fi monitorizaţi prin intermediul gulerelor radio, cel puţin pentru următorii cinci ani. Speranţa biologilor este ca ei să se poată reproduce fără probleme în libertate.

De ce au fost atât de cuminţi bizonii şi au urmat sania biologului Tom Seaton? Explicaţia este simplă: au fost învăţaţi că din acel vehicul primesc mâncare, aşa că nu au făcut altceva decât să meargă spre hrană. Multe dintre femelele grupului sunt deja gestante, aşa că speranţa că specia va supravieţui în SUA este ridicată. Mai multe detalii despre proiect puteţi citi şi aici sau aici.

 

Wood Bison Release Alaska 4-3-2015 from ADF&G on Vimeo.

 

Sursa şi foto: The Dodo

Video: ADF&G

 

Puteţi citi şi:

După 200 de ani de absenţă, 17 zimbri au fost eliberaţi în Carpaţii României

Trăind cu zimbrii

Ce nu știm despre sălbăticiunile noastre

Ţara Haţegului – Parcul Naţional Retezat: drumul spre a deveni destinaţie ecoturistică


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger