Protest la Pungeşti împotriva instalării primei sonde Chevron de explorare a gazelor de şist din România

0

Câteva sute de localnici din comuna Pungeşti (din două sate) protestează, de ieri, împotriva instalării undei sonde destinate explorării gazelor de şist în regiunea respectivă. Ieri, localnicii au blocat drumul judeţean Vaslui – Gârceni şi au reuşit să oprească sosirea utilajelor menite să instaleze sonda.

 

 

Zeci de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea în zona protestului; protestatarii au reacţionat faţă de specialiştii companiei Chevron, deţinătoarea sondei, cerându-le să plece, iar după plecarea acestora au mutat protestul în faţa primăriei comunei. Chevron a obţinut, pe data de 3 octombrie, autorizaţia de construcţie pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist din România, ulterior obţinerii avizelor din partea autorităţilor statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea (de pe raza comunei Pungeşti). Practic, sonda ar urma să fie amplasată la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 de metri de satul Pungeşti. Suprafaţa pe care s-ar întinde platforma de extracţie este de aproape 21.000 de metri, iar forajul ar urma să se facă la o adâncime de 3.000 de metri.

Supăraţi că Chevron a primit autorizaţia de a explora gaze de şist în zona lor, localnicii satelor Siliştea şi Armăşoaia au ieşit în stradă, cu pancarte improvizate, cu vârstnici, cu copii cu tot. Alături de activişti veniţi de la Bârlad, au protestat paşnic mai multe ore, în cursul zilei de ieri, iar utilajele care trebuiau să ajungă în perimetrul unde urma să fie amplasată sonda nu au mai sosit; pe teren au fost doar diverşi angajaţi şi specialişti ai Chevron, care au făcut măsurători. Cea mai mare nemulţumire a oamenilor a fost legată de primarul comunei, Mircia Vlasă (dar şi de conducerea Consiliului Judeţean Vaslui), care se pare că şi-ar fi pus terenul la dispoziţie celor de la Chevron pentru instalarea sondei respective. Aici puteţi citi mai multe detalii despre nemulţumirile oamenilor şi desfăşurarea situaţiei din Pungeşti (plus o galerie foto de la protestul de ieri), iar aici puteţi citi despre cum a fost „rezistenţa” din prima noapte a oamenilor care s-au decis să vegheze constant terenul pe care ar urma să fie amplasată sonda Chevron.

 

Surse şi foto: Vremea Nouă, Facebook


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger