Prefectura Vaslui a pierdut 3 procese cu consiliile locale ce au interzis explorarea gazelor de şist

0

Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date în judecată de către reprezentanţii instituţiei pe motiv că au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor, hotărârile Tribunalului Vaslui urmând a fi atacate cu recurs, informează agenţia de presă Mediafax.

 

 

Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză unui număr de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor, după ce hotărârile date de autorităţile în cauză au fost atacate în instanţă de către Prefectură. Practic, magistraţii vasluieni au considerat legale hotărârile consiliilor locale pe motiv că resursele minerale „gaze de şist” nu au fost declarate de interes naţional în Legea Petrolului. „Deşi Prefectura a învederat faptul că doar statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanţa reţine că aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de şist, încă nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafeţele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte şi nici nu au fost declarate de interes naţional, aşa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele să fie statul”, se arată în motivarea instanţei de judecată.

De partea cealaltă, reprezentanţii Prefecturii Vaslui au anunţat că vor ataca cu recurs hotărârile instanţei de judecată. „Vom recurge la acest drept şi obligaţie, în acelaşi timp, de a face recurs la hotărârile Tribunalului Vaslui. Nu voi comenta deciziile instanţei pentru că nu sunt abilitat să o fac”, a declarat, vineri, pentru Mediafax, prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga. În alte zece procese similare, în care au fost atacate în instanţă hotărârile de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, Prefectura Vaslui a câştigat în faţa consiliilor locale hotărârile fiind considerate ilegale. Înainte de a acţiona în instanţă consiliile locale, Prefectura Vaslui le-a explicat autorităţilor că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra bogăţiilor subsolului.

„Potrivit Constituţiei României şi prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, bogăţiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcământ, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului, şi nu al unităţilor administrativ-teritoriale. În aceste condiţii, prin adoptarea hotărârilor respective, de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, consiliile locale şi-au depăşit atribuţiile, având în vedere că acestea au putere de a hotărî exclusiv cu privire la bunurile ce aparţin domeniului public sau privat de interes local”, se arată în motivarea Prefecturii Vaslui.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. Localnicii comunei Pungeşti, aflată pe raza perimetrului obţinut de Chevron, au reacţionat faţă de intenţia companiei americane de amplasare a sondei şi au protestat, cu mic, cu mare, reuşind să oprească, cel puţin deocamdată, operaţiunile de instalare a sondei.

 

Sursa: Mediafax

Foto: Vremea Nouă

 

Puteţi citi şi:

Vaslui: Victorie în instanţă împotriva gazelor de şist

Pungeşti – şedintă tensionată a Consiliului Local, finalizată cu o victorie împotriva gazelor de şist

Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti continuă

FOTO Rezistenţa Pungeşti

VIDEO Protestul din Pungeşti împotriva gazelor de şist – 17 octombrie 2013

Ia-ţi tigăile şi marş acasă în America mă-tii

Protest la Pungeşti împotriva instalării primei sonde Chevron de explorare a gazelor de şist

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger