Vaslui: Victorie în instanţă împotriva gazelor de şist

2

O avocată din Vaslui a înregistrat o primă victorie pentru cei care luptă împotriva gazelor de şist în acest judeţ: Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză, pe fond, Consiliului Local al comunei Alexandru Vlahuţă, în procesul cu Prefectura judeţului. Această comună este una dintre cele 14 care au emis hotărâri de interzicere, pe teritoriul lor, a explorării gazelor neconvenţionale, hotărâri contestate de Prefectură, informează publicaţia locală Vremea Nouă.

 

 

 

Decizia instanţei în acest caz a fost cu atât mai surprinzătoare, cu cât, anterior,în acelaşi context, alte 10 comune pierduseră deja procesul cu Prefectura, arată publicaţia vasluiană. În motivarea sa, judecătoarea Elena Gabriela Aioniţoaie a adus argumente care arată că Legea Petrolului (invocată de susţinătorii Chevron) nu prevede absolut nimic în legătură cu gazele neconvenţionale (gazele de şist) şi argumentează juridic şi un alt fapt important: în cazul gazelor de şist, Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT) au tot dreptul să decidă dacă permit sau nu explorarea pe teritoriul lor, atâta timp cât „în legile actuale ale României, gazele de şist nu sunt menţionate ca fiind de interes naţional”. În plus, reprezentanta în proces a comunei Al. Vlahuţă, avocata Oana Iovu, a susţinut că “nu există, la dosarul cauzei, o expertiză care să ateste că, într-adevăr, acolo se află hidrocarburi de acest gen, care, obligatoriu, cu forţa, împotriva administraţiei locale, trebuie exploatate!”.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile (şi este foarte probabil că aşa se va întâmpla), dar ceea ce contează, în acest moment, este că o instanţă de judecată a analizat întreg contextul juridic în care se duce această luptă şi a dat câştig de cauză celor care refuză acţiunile de explorare şi exploatare a gazelor de şist. Practic, instanţa a stabilit, prin această decizie, următoarele: 1. Consiliul Local al comunei a avut competenţa administrativ-teritorială pentru a emite hotărârea prin care a interzis explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist, prin metode neconvenţionale şi nu şi-a depăşit atribuţiile prevăzute de legea administraţiei publice locale; 2. “Interesul public naţional”, atât de invocat de susţinătorii acţiunilor Chevron, nu rezultă din nicio lege a României, în privinţa gazelor de sist, arată publicaţia Vremea Nouă.

 

În imaginile de mai jos, obţinute prin intermediul Asociaţiei Vira, puteţi citi întreaga motivare a instanţei din Vaslui; primul document (prima foaie) este hotărârea de Consiliu Local a comunei Al. Vlahuţă:

 

stire 13 nov vaslui 13

 

 

 

stire 13 nov vaslui 1

 

stire 13 nov vaslui 2 stire 13 nov vaslui 3 stire 13 nov vaslui 4 stire 13 nov vaslui 5 stire 13 nov vaslui 6 stire 13 nov vaslui 7 stire 13 nov vaslui 8 stire 13 nov vaslui 9 stire 13 nov vaslui 10 stire 13 nov vaslui 11 stire 13 nov vaslui 12

 

Citiţi mai multe detalii şi declaraţii pe Vremea Nouă.

 

Sursa şi foto main: Vremea Nouă

Foto: Asociatia Vira

 


2 comentarii

 1. Pingback: Bírósági ítélet adott igazat a palagázfeltárást megtiltó egyik vaslui-i falunak » Think Outside The Box

 2. URGENT: Apa fracturata – de 10 ori mai sarata decat apa marii.
  Peste 10 ani ne vom omori pentru apa?

  Aceasta este o atentionare foarte urgenta!
  Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Repet: Apa fracturata e DE 10 ORI MAI SARATA DECAT APA MARII! Nu se poate bea!
  Repet: Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Cine va aduce apa de baut taranilor de pe 70% din suprafata Romaniei si de unde?
  Cu ce costuri de transport si la ce pret?
  Ce vor bea animalele?
  Recoltele cresc udate cu apa sau cu saramura de acizi?
  Sunteti mai destepti decat mine! Interesati-va si voi!
  Haideti sa oprim nebunia asta!

  VA IUBESC PE TOTI!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger