Autorităţile indiene au interzis desfăşurarea spectacolelor acvatice cu delfini, spunând că aceste mamifere trebuie să fie considerate “persoane non-umane” şi, drept urmare, nu pot fi exploatate în acest mod. Pentru că au o inteligenţă extrem de ridicată şi răspund uşor dresajului, delfinii sunt, de multă vreme, folosiţi pentru distracţia celor care vizitează parcuri acvatice, dar asta îi face captivi, prinşi într-o viaţă departe de mediul lor natural.
Decizia îndrăzneaţă a Indiei ar putea ajuta la schimbarea statutului acestor mamifere, scrie TreeHugger. Ministerul Mediului şi Pădurilor din India a emis un act oficial săptămâna trecută, prin care se interzice ca „orice persoană sau persoane, organizaţii, agenţii guvernamentale, instituţii publice sau companii să importe şi să ţină în captivitate delfini cu scopul distracţiei comerciale, al spectacolelor ori expoziţiilor publice sau private”. Prin aceasta, India devine a patra ţară din lume care interzice spectacolele cu delfini, alături de Costa Rica, Ungaria şi Chile. Declaraţia autorităţilor indiene face referire la faptul că „delfinii sunt mamifere inteligente şi sensibile, după cum au demonstrat numeroase studii ştiinţifice, astfel încât, prin comparaţie cu alte animale, ei ar trebui consideraţi persoane non-umane şi ar trebui să aibă drepturi specifice; este inacceptabil, din punct de vedere moral, să fie ţinuţi în captivitate cu scopul distracţiei”.
Interdicţia vizează întreg teritoriul Indiei; autorităţile indiene au invocat, printre altele, şi faptul că viaţa în captivitate dăunează delfinilor, modificându-le comportamentul şi favorizând apariţia unor boli. Concentrarea trebuie să fie pe protejarea şi salvarea speciilor de delfini, nu pe amuzamentul nostru, au conchis autorităţile indiene. Organizaţii internaţionale pentru protecţia animalelor au felicitat decizia Indiei, numind-o „o victorie uriaşă pentru delfini”. „Nu doar că guvernul indian a luat atitudine împotriva cruzimii, dar a contribuit la consolidarea unui dialog vital despre modul în care ne raportăm la delfini”, a precizat Ric O’Barry, de la Earth Island Institute’s Dolphin Project. În SUA, eforturi similare ale organizaţiilor pentru protecţia animalelor nu au avut succes până acum, spre exemplu, astfel că spectacolele acvatice pun accent pe prezenţa delfinilor sau a balenelor orci, dar animalele sunt captive în piscine din parcuri marine şi folosite pentru a obţine profit.
Surse şi foto: TreeHugger, ENS Newswire
Un comentariu
Pingback: Terapia Asistata de Animale si inca unul dintre crezurile noastre | Casa de Cultura Permanenta