În ultimele decenii, cimpanzeii au fost declaraţi specii ocrotite de lege, protejate de rele tratamente şi cruzime din partea oamenilor, dar numai dacă se află în libertate. Miile de cimpanzei ţinuţi în captivitate pe teritoriul SUA nu au beneficiat de aceeaşi protecţie, astfel că au fost şi sunt subiectele unor experimente de laborator sau obiecte ale distracţiei publicului.
Situaţia este pe cale să se schimbe, anunţă autorităţile americane. U.S. Fish and Wildlife Service a făcut publică intenţia de a lărgi încadrarea legală privind speciile protejate asupra tuturor cimpanzeilor, astfel încât şi cei aflaţi în captivitate să se bucure de aceleaşi drepturi, iar orice instituţie sau organizaţie să nu mai poată abuza de ei ori să nu îi mai poată exploata pentru scopuri comerciale sau aşa- zis ştiinţifice. Noile propuneri, odată devenite norme, vor scoate în afara legii orice acţiune care ar putea dăuna unui cimpanzeu (de la cea mai mică agresiune la acţiuni cauzatoare de moarte) şi vor reglementa mult mai strict modalitatea în care cimpanzeii pot fi transportaţi sau comercializaţi.
În prezent, SUA sunt singura naţiune din rândul celor puternic dezvoltate unde cimpanzeii sunt folosiţi drept cobai de laborator, pentru diferite teste (de la cele din domeniul medicinei la cele din domeniul cosmeticii, spre exemplu), iar uneori multe dintre aceste animale nici măcar nu văd lumina soarelui, ci doar becurile din încăperile unde sunt ţinute. Odată incluşi şi cimpanzeii captivi pe lista speciilor în pericol, situaţia se va schimba inclusiv în ceea ce priveşte modul în care pot fi păstraţi în captivitate. „Practic, sperăm ca acesta să fie sfârşitul folosirii cimpanzeilor în cercetări invazive”, a declarat John Pippin, director în cadrul Physicians Committee for Responsible Medicine.
Sursa, foto şi mai multe detalii: TreeHugger