Imaginea timpurilor în care trăim: “Corpul comun”, dezbătut la festivalul Temps d’Images 2015

0

A opta ediţie a festivalului Temps d’Images începe mâine la Cluj-Napoca şi ne propune, sub tema “corpul comun”, o serie de manifestări artistice (de la teatru la film, performance-uri sau dezbateri) menite să ne facă să reflectăm asupra gustului schimbării, asupra dorinţei de implicare activă şi asupra impulsului de a fi alături de oameni care simt la fel. Festivalul are loc în perioada 7 – 14 noiembrie.

“În lumina evenimentelor recente, am decis să anulăm petrecerea de deschidere şi să ne concentrăm înainte de toate pe aspectele care fac din Temps d’Images un spaţiu de dezbatere a subiectelor sociale şi politice care ne privesc în mod direct. Corp comun, tema acestei ediţii, va însemna, mai mult decât până acum, solidaritate, responsabilizare civică şi găsirea unui confort în comunitate”, anunţă organizatorii festivalului.

Festivalul Temps d’Images a fost iniţiat în anul 2002 de către canalul de televiziune ARTE din Franţa şi s-a dezvoltat treptat la nivel european, printr-un parteneriat cu zece operatori culturali. În România, prima ediţie a avut loc în anul 2008 şi de atunci a evoluat constant, dezvoltându-se iniţial ca o platformă interdisciplinară care susţinea forme artistice inovatoare reunind teatru, dans şi artă video. Festivalul se mai desfăşoară în Portugalia, Ungaria, Germania şi Canada. În România, este produs de către Asociaţia ColectivA, la Cluj-Napoca.

Temps d’Images este mai mult decât un spaţiu în care publicul vine şi priveşte reprezentaţii, filme, teatru sau expoziţii. Este o platformă deschisă schimbului de idei, interacţiunii dintre artist şi public, un loc în care se încurajează dezbaterea, critica, întrebările şi care, astfel, poate naşte, pe mai departe, idei ori poate ridica întrebări importante, cu potenţial de generator al unei schimbări de percepţie ori chiar de mentalitate. Dezvăluirea imaginii timpurilor în care trăim nu se face unidirecţionat, ci interactiv: spectatorul este invitat, încurajat sau chiar „forţat” să devină parte a acestui proces. Publicul, de fapt, nu mai este doar spectactor, pentru că arta interactivă asta presupune: implicarea lui în actul artistic.

În cazul Temps d’Images, acest lucru se întâmplă în moduri variate – de la implicarea directă în reprezentaţii, când publicul devine actorul, până la discuţii cu regizori, producători, realizatori de momente artistice. Artistul nu stă pe un piedestal, de unde primeşte aplauze şi flori. Artistul este printre noi, cei care ne hrănim cu arta lui şi ne răspunde; primeşte criticile, îşi explică demersul, oferă informaţii suplimentare, explică procesul realizării actului său artistic, totul cu scopul unei apropieri reale de consumatorul artei sale. Acesta este pariul Temps d’Images şi unul reuşit, de altfel: publicul festivalului îşi ia în serios rolul de consumator activ şi devine parte a dezbaterii, ajutând acel schimb de idei atât de necesar evoluţiei (în artă, în mentalitate, în orice).

 

În fiecare an, festivalul propune un artist asociat, iar la ediţia de acum acest artist este Alexandra Pirici. Ea a fost invitată să prezinte acţiunea continuă “Instrumente delicate manipulate cu grijă” (cu Mădălina Dan, Farid Fairuz, Manuel Pelmuş, Alexandra Pirici) şi va susţine un concert, sub numele de Adda Kaleh, proiectul ei muzical care explorează o estetică sonoră şi vizuală digitală, construită de mediul informaţional contemporan. De asemenea, artista a propus, la rândul ei, organizatorilor, o serie de manifestări care să facă parte din program – spre exemplu, performance-ul tactil pentru un singur spectator “The Agency of Touch” (Mădălina Dan), instalaţia “Social Fiction” (Prosper Center), dar şi altele.

 

Pe lângă programul construit în jurul temei “corp comun”, festivalul mai propune publicului trei zile de Platforma Independentă de Artele Spectacolului (12 – 14 noiembrie). Platforma este un eveniment dedicat în fiecare an creatorilor independenţi din domeniul teatrului, dansului şi al performance-ului din România şi prezintă, anul acesta, zece spectacole şi reprezentanţii ale artiştilor români. Locurile în care vor avea loc manifestările incluse în festivalul sunt următoarele: Fabrica de Pensule (Sala Studio, Sala RAP, Galeria Plan B, Lateral ArtSpace, Bar, Superliquidato Gallery), Sala Radio Cluj, Reactor de creaţie şi experiment şi Cinema Mărăşti.

Programul complet al evenimentelor din săptămâna Temps d’Images de la Cluj îl puteţi consulta aici. Bilete şi informaţii despre bilete găsiţi aici. Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca. De asemenea, evenimentul face parte din proiectul Hotspot.art – Artă şi Cultură Contemporană pentru Comunităţi, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României şi derulat de Fabrica de Pensule. Partener strategic al festivalului: Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

Parteneri: Institutul Cultural Român, UNITER, Ambasada Franţei, Institutul Francez, BRD, Fundaţia ERSTE, Căminul Cultural, Consiliul Judeţean Cluj, Imagine Tact, crestemidei.ro, EEPAP, Fabrica de Pensule, Superliquidato Gallery, Lateral ArtSpace, Reactor de creaţie şi experiment, Cinema Mărăşti, Turnul Croitorilor, Casa Tranzit, Boiler Club, Urania Palace. Parteneri media principal: Radio România Cluj. Parteneri Media: TVR Cluj, Radio România Internaţional, Radio RFI, Zile şi Nopţi,  Observator Cultural, Scena.ro, Zeppelin, ArtAct Magazine, Revista Bulevard, Modernism.ro, Liternet.ro, Cluj.com, Decât o Revistă, Clujul Cultural, Cluj City App, Yorick.ro, Slicker.ro, Think Outside the Box.

 

Festivalul se bucură de sprijinul artistului Dan Perjovschi, de contribuţia unui mecena, pe numele său Marcel Ionescu-Heroiu, dar şi de cea a unui donator anonim; organizatorii le mulţumesc acestora şi mulţumesc, totodată, tuturor susţinătorilor generoşi care au contribuit la realizarea evenimentului din acest an prin campania de crowdfunding derulată prin platforma crestemidei.ro. Detalii şi imagini despre şi din festival găsiţi pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

Anul trecut, Temps d’Images ne-a propus dezbaterea cu tema “Ce ne hrăneşte?”, printr-o serie de manifestări artistice ce au adunat un public numeros şi au generat discuţii interesante. Despre ce s-a întâmplat la Cluj anul trecut, puteţi citi aici sau aici.

 

Foto: Temps d’Images


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger