Festivalul TEMPS D’IMAGES a lansat o campanie de strângere de fonduri prin platforma creştemidei.ro, pentru realizarea ediţiei a opta a evenimentului, în acest an, în perioada 7-14 noiembrie, la Cluj-Napoca. Tema propusă pentru această ediţie este “corpul comun” şi va fi abordată prin producţii artistice din diferite domenii ale artelor performative.
TEMPS D’IMAGES a fost iniţiat în anul 2002 de către canalul de televiziune ARTE din Franţa şi s-a dezvoltat treptat la nivel european printr-un parteneriat cu 10 operatori culturali. Festivalul Temps d’Images din România a avut prima ediţie în 2008 şi de atunci a evoluat constant, dezvoltându-se iniţial ca o platformă interdisciplinară care susţinea forme artistice inovatoare reunind teatru, dans şi artă video. Festivalul se mai desfăşoară în Portugalia, Ungaria, Germania şi Canada. În România, este produs de către Asociaţia Colectiv A, la Cluj-Napoca.
Festivalul încurajează interdisciplinaritatea şi comunicarea dintre arte şi este profund conectat la lumea în care trăim, reuşind să ofere, an de an, o imagine a timpului prezent; în fiecare an, reuneşte creaţii artistice inspirate din cauze sociale, pe care le aduce în prim plan; totodată, reprezintă un cadru de dezbatere, atât prin subiectele propuse de artiştii invitaţi, cât şi prin evenimente conexe: ateliere, discuţii, prezentări, lansări de carte.
Evenimentul susţine, de asemenea, artiştii din România, ale căror spectacole vor fi prezentate în faţa unui număr de programatori culturali din străinătate, în cadrul Platformei Independente de Artele Spectacolului. Anual, festivalul se implică în dezvoltarea scenei naţionale, prin noi co-producţii, intervenţii artistice sau performance-uri şi încurajează debutul sau promovează tineri regizori preocupaţi de teme sociale.
“În ciuda faptului că anul acesta bugetul festivalului este numai la jumătatea celui de anul trecut, am păstrat calitatea artistică a conţinutului. Cu ajutorul unor finanţări publice, cu sprijinul partenerilor şi al prietenilor ai festivalului, am reuşit să acoperim cea mai mare parte a bugetului, care include producţia, onorariile invitaţilor, închirierea spaţiilor, promovare şi transport. Ne lipseşte, însă, o parte importantă din suma necesară pentru cheltuielile de cazare şi masă ale artiştilor şi invitaţilor. Deşi nu constituie decât 10% din întreg bugetul, contribuţia voastră e indispensabilă pentru TEMPS D’IMAGES 2015”, spun organizatorii evenimentului.
Astfel, cei care doresc să susţină festivalul, o pot face prin donaţii pe platforma de crowdfunding creştemidei.ro. Tema acestei ediţii va fi “corpul comun”, iar artistul asociat este Alexandra Pirici, în a cărei practică se întâlnesc dansul contemporan, artele vizuale, performance art-ul şi muzica experimentală (sub numele Adda Kaleh). Programul va include:
- Teatru: În Pulverizare– spectacol de teatru pe un text de Alexandra Badea, în montarea lui Frédéric Fisbach; David Schwartz – Voi n-aţi văzut nimic – povestea parcagiului bucureştean mort în timp ce se afla în arestul poliţiei; Bogdan Georgescu – Pentru că meriţi – despre libertatea de a alege şi drepturile femeii; Ioana Păun – Produse Domestice – investighează drama bonelor filipineze din România, prinse într-un soi de sclavie modernă; Radu Apostol şi Ana Mărgineanu – Foamea – pe un text de Peca Ştefan şi altele);
- Performance: Ciprian Mureşan schimbă direcţia dinspre adulţi care scriu pentru copii spre texte scrise de copii de grădiniţă în Untitled; Farid Fairuz dezbate feminismul într-o producţie destinată exclusiv bărbaţilor; Mădălina Dan are un performance one-on-one în Agency of Touch, iar artistul bulgar Alexander Manuiloff porneşte de la povestea reală a unui protestatar care şi-a dat foc şi implică publicul într-o reconstituire subiectivă;
- Dans: Agnes Dru se va folosi de elemente de dans tradiţional din Martinica pentru a transmite un mesaj împotriva colonialismului, iar Andreea David şi Ingrid Berger Myhre vor încerca, într-un spectacol coregrafic, să ofere obiectelor alte sensuri decât cele date de limbaj;
- Film: Marta Popidova, artistă din Serbia, va prezenta filmul Yugoslavia or how ideology moved our bodies, despre corpul colectiv creat prin ideologie.
Mai multe detalii puteţi afla chiar de la organizatori, în materialul video de mai jos:
Anul trecut, festivalul a propus publicului o altă temă, şi anume “Ce ne hrăneşte?”. Despre ce s-a întâmplat în 2014 în cadrul festivalului, sub această temă, puteţi citi aici, aici şi aici.
Surse şi foto: www.tempsdimages.ro