Cum se aleg liderii și cum devii unul

0

 Experimentele arată că avem mai multă încredere într-un doctor care poartă un halat alb decît în unul îmbrăcat normal. Același efect e valabil și cînd vine vorba de leadership și competență – sînt lucruri care țin de atitudine, de suprafață.

 

Într-un experiment prezentat în această carte, s-a încercat să se determine ce calități fac dintr-un membru al unui grup un leader. Înainte de a începe experimentul, subiecții au completat un chestionar care îi punea în evidență pe cei mai dominanți. În timpul experimentului, au fost prezentate o serie de probleme la care membrii grupurilor trebuia să-și dea cu părerea. La sfîrșit au fost comparate răspunsurile alese de grupuri ca fiind cele mai competente cu rezultatele chestionarului anterior și s-a observat că subiecții mai dominanți dăduseră și răspunsurile preferate de majoritate. Erau acestea mai competente? Nu, explicația, ridicol de simplă, e că membrii mai dominanți au vorbit primii și cu mai multă forță.

Nu e obligatoriu să te naști cu o personalitate dominantă, ți-o poți crea. Clipul de mai jos vă explică acest proces, numit embodied cognition, care presupune nu doar că poziția corpului influențează percepția altora asupra noastră (stai mai drept, pari mai dominator) ci și invers, dacă ne antrenăm să avem o anume poziție, personalitatea ni se schimbă:

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger