Sistemul care-ţi permite să vezi lumea prin ochii altei persoane

0

Dacă v-aţi dorit măcar o dată să vedeţi viaţa cu alţi ochi, proiectul propus de Omnipresenz vă poate ajuta să faceţi acest experiment. Ideea din spatele lui este de a pune în legătură un avatar (o persoană în care şi oase, conectată la o cameră HD cu sistem de live streaming) dintr-un colţ al lumii, cu un utilizator (oricare din noi care avem un computer conectat la internet). Astfel, pentru o oră sau pentru o săptămână, putem avea acces direct la viaţa “avatarului”, pe care îl putem chiar ghida pe străzi, pentru a explora locuri pe care nu le cunoaştem încă.

 

20141120043809-avatar

 

Omnipresenz este creaţia lui Daniel González Franco,  Carlos Soro şi Angel Muñoz, care în acest moment au deschis o campanie de crowdfunding pe Indiegogo, la care oricine poate contribui. După ce vor reuşi să strângă fondurile necesare, echipa va pune la punct un sistem de live streaming portabil, prin care utilizatorii pot avea acces la realitatea care se desfăşoară în faţa persoanei-avatar. Aceasta din urmă poate fi “controlată” de către utilizatori, care vor avea la dispoziţie un sistem de chat, unde să adreseze întrebări sau sugestii, care vor fi convertite în format audio şi transmise în casca avatarului sau afişate pur şi simplu pe tableta acestuia.

În cadrul proiectului, va exista o secţiune intitulată Nice Actions (Fapte Bune), prin care utilizatorii pot dona bani avatarurilor, pentru a le permite să întreprindă “misiuni” mai costisitoare. De exemplu, dacă un utilizator observă că avatarul a întâlnit o persoană nevoiaşă, poate direcţiona prin intermediul avatarului o sumă către persoana respectivă.

 

Omnipresenz | Indiegogo http://goo.gl/JrqUSP from Omnipresenz on Vimeo.

 

Proiectul exclude sugestiile de acţiuni ilegale pe care un utilizator le poate face avatarului: “Le puteţi controla acţiunile în moduri oricât de trăznite, atâta vreme cât cererile nu contravin legilor şi nu provoacă daune avatarului sau altor persoane.” Totodată, unul dintre fondatorii proiectului spune că, în ultimii doi ani, pe durata experimentelor cu acest sistem, a observat că persoanele-avatar se bucură de un simţ sporit al libertăţii, “pentru că fac adesea lucruri pe care nu le-ar fi făcut în mod normal, de ruşine sau din alte motive. În cele din urmă, consideră această experienţă – cum ar fi să cânte cât îi ţine gura în mijlocul unei pieţe publice – extrem de plăcută şi amuzantă,” povesteşte Franco. Dincolo de aspectele distractive, iniţiatorii spun că una din mizele importante ale Omnipresenz este să creeze o relaţie de apropiere şi de comunicare mai profundă între oameni care nu se cunosc în viaţa reală. “În fond, Omnipresenz e menit să fie o explorare a empatiei şi a capacităţii decizionale colective.”

Puteţi susţine aces proiect aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger