Colecţionarul care vrea să adune câte un exemplar din fiecare carte publicată

0

Brewster Kahle, în vârstă de 50 de ani, fondatorul organizației Internet Archive, și-a propus să salveze de la extincție o specie pe cale de dispariție – cărțile printate. Numărul estimat al cărţilor existente în lume este de 130 de milioane.

El și-a stabilit ca obiectiv, la înființarea organizației, în 1996, să salveze o copie a fiecărei pagini de Web. Acum, specialistul în informatică și-a extins eforturile în vederea salvării și împărtășirii cunoștințelor globale, prin arhivarea unei copii a fiecărei cărți care se publică.

“Întotdeauna va exista un rol al cărților”, spune Kahle. El a strâns până acum 500.000 de cărți în containere de câte 40.000 de volume. Depozitul său din Richmond, California, este destul de încăpător pentru 1 milion de cărți. Numărul este mult mai mic decât numărul estimat al cărților existente în lume, de 130 de milioane, după cum susțin inginerii de la Google implicați în proiectul de scanare a acestora.

Kahle spune, însă, că ușurința cu care a adunat primele 500.000 de cărți donate îl face optimist în ce privește scopul său de a aduna 10 milioane de volume.

“Ideea este să colectăm o copie a fiecărei cărți publicate, nu vom ajunge acolo, dar acesta este scopul nostru”, spune el.

Cărțile, de la “Moby Dick” la “Costa Rica pentru proști”, sunt arhivate, identificarea lor în depozit durând cel mult o oră.

Digitalizarea este soluția pentru a face cărțile mai accesibile, dar digitalul nu anulează obiectul fizic. Oamenii au o “legătură intimă” cu artefactele, precum un cuvânt scris de Einstein sau un papirus de acum un mileniu, spune colecționarul.

Foto: Flickr / zimpenfish

Sursa: psyorg.comLeave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger