Co-fondatorul Reddit și activistul Aaron Swartz, geniu al informaticii, s-a sinucis la 26 de ani

9

Aaron Swartz, activist pentru accesul liber la informații pe internet și fondator al celebrei comunități online Reddit.com, s-a spânzurat vineri noaptea în locuința sa din New York, informează The Guardian. Nenorocirea s-a petrecut înaintea unui proces în care Swartz era acuzat că ar fi descărcat ilegal milioane de documente de pe librăria digitală JSTOR. Activistul american a pledat nevinovat anul trecut, iar dacă ar fi fost condamnat, ar fi urmat să petreacă zeci de ani după gratii.

 

Foto: Jacob Applebaum/Reddit

 

Swartz și-a dedicat majoritatea carierei luptei împotriva cenzurii online, scrie publicația britanică. Un avocat al dreptății sociale, Bettina Neuefeind, a înființat un site pentru strângerea de fonduri în vederea apărării sale la proces. Organizația Demand Progress, la fondarea căreia a contribuit și Swartz, a comparat acțiunile pentru care a fost acuzat cu “încercarea de a trimite pe cineva la închisoare pentru că a luat prea multe cărți dintr-o bibliotecă”. Guardian mai scrie că, într-o postare din 2007 de pe blogul aaronsw.com, pe care Aaron prezenta detalii legate de viața sa, acesta  a scris despre sinucidere:

Există un moment, imediat după ce conștientizezi că viața nu mai merită trăită, în care lumea pare să-și încetinească ritmul, în care infinitele sale detalii devin brusc mai luminoase, dureros de clare.

Potrivit Time.com, Swartz, considerat un geniu al informaticii, a fost co-autorul unei versiuni timpurii a instrumentului online RSS la vârsta de 14 ani și apoi unul dintre fondatorii și liderii Reddit, o platformă socială devenită o emblemă a activismului online. În 2008, activistul american a scris un program pentru descărcarea gratuită a 20 de milioane de pagini de pe Public Access to Court Electronic Records, un serviciu care îi taxa pe utilizatori cu 10 cenți pentru accesul la documente emise de tribunalele federale. Guvernul i-a înăbușit atunci inițiativa, dar nu l-a dat în judecată. Swartz credea cu tărie că informațiile, mai ales cele care servesc binelui societății, ar trebui oferite gratuit spre accesul publicului. “Curiozitatea lacomă, creativitatea și genialitatea ale lui Aaron, empatia sa reflexivă și altruismul său, iubirea sa nemărginită, refuzul său de a accepta nedreptatea ca pe ceva inevitabil – toate aceste daruri au făcut lumea, și viețile noastre, mai luminoase”, a spus familia sa.

În 2011, Swartz a fost acuzat de furt pentru că ar fi intrat în sistemul informatic al Massachusetts Institute of Technology (MIT) și pentru că ar fi descărcat 4,8 milioane de documente din baza de date academică JSTOR, un serviciu care pune la dispoziția utilizatorilor publicații universitare și știintifice pe bază de abonament. Pe fondatorul Reddit l-ar fi putut aștepta 35 de ani de închisoare și o amendă de 1 milion de dolari. Procesul său urma să înceapă în aprilie. Aflați mai multe detalii pe Time.com.


9 comentarii

  1. Pingback: Anonymous atacă site-ul MIT după sinuciderea lui Aaron Swartz | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Sute de cercetători și-au împărtășit gratuit lucrările, în numele activistului Aaron Swartz | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: ”Fiul meu a fost ucis de guvern,” spune tatăl activistului Aaron Swartz | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: Moștenirea unei morți anunțate: Manifestul Guerilla Open Access | TOTB.ro - Think Outside the Box

  5. Nu vreau sa spun nimic despre moartea timpurie si tragica al lui, totusi eu am cumva o parere, eu de exemplu ma simt responsabil sa platesc pentru o carte, la urma urmei a scrie o carte este ca orice munca prestata in lumea asta, o munca ca oricare alta pe care o facem cu totii, ca e mai grea mai usoara nu conteaza, totusi a scrie o carte nu seama doar a mazgali niste foi.

    R.I.P

  6. Pingback: O lege în numele activistului Aaron Swartz | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger