Artă efemeră: desene pe nisip

0

Efemere, dar atât de frumoase şi delicate, desenele pe nisip ale artiştilor talentaţi în a realiza aşa ceva au început să umple plajele, odată cu primăvara. Andres Amador este un astfel de artist, din San Francisco (SUA), care profită de coastele înnisipate ale Californiei pentru a crea poveşti de scurtă durată, duse, apoi, de valuri.

 

 

Andres foloseşte drept „pensulă” o greblă de grădinărit, iar pânza lui este plaja. Desenele astfel create nu rezistă mult în faţa valurilor, dar încântă ochii celor care apucă să le privească până a nu fi şterse de apă. Artistul se foloseşte de aplicaţia Google Earth pentru a identifica plaje potrivite pentru desenele sale. Odată găsit locul ideal, începe munca: nu este tocmai uşor să tragi linii şi cercuri perfecte cu instrumente de grădinărit, pe suprafeţe mari. Realizarea unui desen îi ia cel puţin două ore, iar dimensiunile unei spirale sau ale unui simbol utilizat pot ajunge la aproximativ 20 de metri. Andres se bucură dacă are public alături de el când creează, ba chiar preferă să deseneze sub ochii altora.

 

 

Artistul a inventat tehnici proprii pentru realizarea desenelor, inspirându-se din arta ţesutului. S-a mai inspirat şi din opera lui Ernst Haeckel, un naturalist german din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru gravurile sale cu viaţa marină. Pentru realizarea unui singur desen, Andres trebuie să se pregătească temeinic înainte să se apuce de treabă: întâi, studiază fluxul şi refluxul din zona unde vrea să lucreze – face asta chiar şi cu jumătate de an înainte de realizarea unui desen. Asta îl ajută să aleagă momentul perfect pentru desen, în aşa fel încât nisipul să nu fie foarte ud. Chiar şi cu toată pregătirea lui, Andres recunoaşte că, deşi a învăţat să „citească” valurile şi mareea, tot nu ştie la ce să se aştepte când ajunge la locul unde urmează să deseneze, pentru că uneori plajele sunt spălate de valuri sau rupte în bucăţi, iar alteori sunt pur şi simplu perfecte.

 

 

Sursa: TreeHugger

Foto: Andres Amador


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger