Încălzirea globală de acum 15 milioane de ani a “înverzit” Antarctica

0

Trecutul ne oferă cele mai bune lecţii despre viitor, dacă ştim să îl cercetăm şi să analizăm. Un studiu recent publicat în revista Nature Geoscience a analizat clima Antarcticii de acum zeci de milioane de ani, în căutarea unor astfel de lecţii pentru situaţia prezentă, de accentuată încălzire globală.

 

 

Şi în urmă cu milioane de ani, planeta a trecut prin etape de încălzire la nivel global, dar aceastea au fost mult mai lungi, mai lente şi au avut cauze exclusiv naturale, pe când acum încălzirea este mai rapidă şi antropogenă. Studiul asupra climei Antarcticii de acum 15 – 20 de milioane de ani a dezvăluit cercetătorilor că regiunea beneficia de 11 grade în plus la capitolul căldură şi de un nivel mult mai ridicat de precipitaţii decât cel din prezent. Acum 15 – 16 milioane de ani, Antarctica era în vârful perioadei sale „verzi”, cauzată de încălzirea globală asociată cu creşterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. De altfel, atunci, pe acest continent, existau şi anumite specii de copaci şi vegetaţie.

Temperaturile mai calde din acea perioadă pentru regiunea antarctică sunt coroborate cu un nivel de 400 – 600 ppm (părţi per milion) de dioxid de carbon. Pentru anul 2012, datele arată că acest nivel al dioxidului de carbon din atmosferă a ajuns la 393 ppm, cel mai ridicat din ultimele milioane de ani. La rata actuală de creştere, se pare că ne îndreptăm către a atinge, destul de rapid, nivelul înregistrat acum 15 milioane de ani, iar asta se va întâmpla înainte de sfârşitul acestui secol. „Scopul studiului a fost de a ne ajuta să înţelegem mai bine cum ar putea arăta viitorul climatic al omenirii”, a explicat coordonatoarea cercetării, Sarah Feakins, de la Universitatea Southern California, din Los Angeles, SUA. „Când planeta se încălzeşte, cele mai mari schimbări se observă la poli. În perioada de care vorbim, cel puţin pe zona sa de coastă, Antarctica arăta mai degrabă ca Islanda de astăzi şi nu ca un deşert polar”, a completat alt autor al studiului. Cercetarea a fost realizată de profesori de la Universitatea Southern California, Universitatea de Stat Louisiana din Baton Rouge şi de la Laboratorul NASA din California, SUA.

 

Sursa: Science Daily

Foto: TH


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger