Fotografii realizate pe diverse plaje ale lumii surprind, de multe ori, valuri sau nisipuri cu sclipiri albastre, de parcă ar fi oglinda cerului înstelat de deasupra. Însă şi pentru acest fenomen există o explicaţie ştiinţifică şi nu e vorba de nici un efect de oglindă.
Insula Vaadhoo, Maldive / Foto: Doug Perrine, Alamy
Bioluminescenţa (lumina biologică) din valuri este produsă, de fapt, de forme de viaţă marină minuscule, numite fitoplancton. Un studiu recent a explicat, într-un final, cum anume reuşesc aceste creaturi să creeze efectul de albastru strălucitor. Se pare că un canal anume din membrana acestor vietăţi reacţionează la semnale electrice şi acesta ar fi mecanismul prin care se ajunge la ciudata iluminare a valurilor sau a nisipului.
Florida Everglades / Foto: Russ Taylor
Tot fitoplanctonul este cel care, aşadar, aprinde nisipul de pe plaje, atunci când este dus de valuri şi lăsat pe ţărm. Există multe feluri de astfel de fitoplancton şi fiecare luminează, deci se pot identifica şi nuanţe variate de lumină. Şi în lacuri există fitoplancton, dar nu este bioluminescent. Pentru oamenii de ştiinţă, acest lucru reprezintă un mister numai bun de investigat: de ce fitoplanctonul de apă dulce nu a evoluat niciodată spre a oferi şi el spectacole de lumină precum cele date de fitoplanctonul din ape sărate?
Sursa: National Geographic