Viral: Vigilenţii est-europeni versus şoferii care nu circulă corect

0

StopXAM este un grup de activişti est-europeni care duc o campanie inedită împotriva şoferilor care încalcă regulile de circulaţie şi împotriva parcărilor ilegale. Mişcarea s-a născut în Moscova, Rusia, în 2010, dar de atunci încoace “a făcut pui” şi în alte ţări, precum Ucraina, Belarus sau chiar Moldova. Acţiunile lor au devenit virale pe internet, iar oamenii care îi urmăresc pe reţelele de socializare îi ajută să identifice situaţii unde este nevoie de ei. Scopul grupului este de a schimba mentalitatea est-europeană în privinţa şofatului.

 

 

Grupul de vigilenţi şi-a luat numele StopXAM care vrea să spună “stop lipsei de maniere” (sau “stop mojiciei” din trafic). Tehnica membrilor grupului este simplă: mai întâi, discută politicos cu şoferii care nu circulă corect (sau, cel puţin, încearcă să poarte o conversaţie civilizată cu ei). Spre exemplu, spun aşa: “Salut, maşina ta e parcată prea aproape de cea din faţă, care nu se va mai putea mişca. Te rugăm să parchezi altundeva”. Unii şoferi sunt receptivi şi iau decizia corectă. Cei care nu sunt receptivi se trezesc cu o etichetă uriaşă lipită pe suprafaţa parbrizului, care acoperă aproape jumătate din acesta. “Va fi foarte incomod pentru voi să circulaţi cu acest sticker pe parbriz”, avertizează vigilenţii. Dacă nici aşa şoferul nu se deranjează să priceapă mesajul, el va fi primi un alt sticker, cu mesajul: “Nu îmi pasă de alţi oameni, parchez unde vreau eu”.

Cei mai mulţi şoferi sunt scandalizaţi de “vandalizarea” maşinilor lor, unii chiar protestează violent – strigă, înjură sau fac gesturi obscene. Unii chiar i-au atacat pe membrii patrulelor StopXAM cu bâte sau pistoale. Însă patrulele îşi filmează fiecare acţiune – şi, respectiv, fiecare interacţiune cu orice şofer – şi toate materialele video ajung la canalul lor YouTube. Filmele lor au devenit virale: canalul StopXam Rusia are peste două milioane de abonaţi, iar unele dintre materialele lor video au avut peste 200 de milioane de vizualizări. Banii adunaţi cu ajutorul materialelor de pe YouTube sunt folosiţi de grup pentru realizarea etichetelor şi înlocuirea aparaturii de filmat stricate de şoferi violenţi. Deşi sunt adeseori ţinta atacurilor, membrii patrulelor StopXAM nu recurg niciodată la violenţe.

“Mişcarea noastră se bazează pe politeţe. Dacă mesajul nostru este să oprim lipsa de maniere, nu putem fi nemanieraţi, nepoliticoşi cu oamenii. Unii şoferi sunt foarte violenţi. Am fost ameninţat cu arma de multe ori. Dar vrem să construim o societate civilă care să facă democraţia funcţională. Este o alegere conştientă, pentru noi”, explică Dmitry Chugunov, liderul StopXAM. În ciuda acestei politici a grupului, există materiale video care arată membri ai patrulelor folosind violenţa în interacţiunea cu şoferii, dar liderii grupului spun că aceste acţiuni nu sunt în spiritul filosofiei propuse şi promovate de ei şi, ca atare, nu sunt încurajate; în plus, mai spun ei, ele ar aparţine unor grupuri înfiinţate în alte ţări decât Rusia, care se abat de la linia impusă de mişcarea originală.

Popularitatea mişcării i-a adus pe membrii grupului faţă în faţă cu oficiali ai Rusiei, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, dar ei spun că nu au primit niciodată mai mult decât felicitări de la autorităţi. “Nu am primit niciodată sprijin financiar. Doar am fost lăudaţi”, spune Dmitry. “Noi suntem populari pentru că suntem sinceri şi transparenţi. Nu facem favoruri oamenilor politici sau maşinilor oficiale ale guvernului”. Eforturile mişcării sunt admirabile, însă riscurile la care se expun rămân, totuşi, serioase. Un atac violent al unui şofer furios poate avea urmări grave. Dar grupul nu intenţionează să se oprească. Rusia, mai cu seamă, spun ei, are o reputaţie proastă când vine vorba de şofat, aşa că vigilenţii sunt hotărăţi să schimbe mentalitatea oamenilor de la ei de acasă şi, apoi, speră că se va schimba şi percepţia din afară.

 

 

Mai multe detalii: VocativBBC

 

Sursa şi foto: Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Motociclista justiţiară a curăţeniei

Mangetsu Man – supereroul japonez care face curat pe străzile din Tokyo

Le Greenboy, noul Captain Planet care curăţă Parisul

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger