VIDEO Care sunt minunile României desemnate de voi

3

Sincer, eram și eu extrem de curios să văd care sunt cele mai nominalizate “minuni ale României”. Au fost 3 zile cu o avalanșă de propuneri pentru care vă mulțumesc din suflet și le mulțumesc tuturor celor care au preluat ideea acestui proiect și l-au difuzat mai departe pe facebook sau pe blogurile lor. Aș face o nedreptate dacă aș nominaliza pe cineva pentru că ați fost atât de mulți și în mod cert nu aș putea tehnic să vă găsesc. Deci, un mare mulțumesc.

de Cezar Dumitru (Imperator)

Care ar fi ideea principală. În ciuda cârcotelilor mediatice și nemeditiace, cred că ne iubim țara, ne plac multe locuri și suntem mândri de ele. Cineva mă întreba cum de m-am apucat tocmai eu cu blogul acesta care povestește despre călătorii în general în zone de peste mari și țări să fac acest proiect-sondaj. E simplu – da, am fost în 88 de țări, da, îmi place la nebunie să vizitez alte locuri, să învăț despre istoria, cultura, obiceiurile, religia altora, dar mă simt acasă doar în România. Și întotdeauna am un sentiment de bine când ajung în Otopeni sau la granițele terestre. Pentru că eu consider că România este o țară frumoasă. Nu cea mai frumoasă, dar frumoasă și care merită vizitată. Și nu o zic doar eu, în filmulețul de prezentare l-am citat pe Nomadic Matt, unul dintre cei mai citiți bloggeri de travel din zona anglofonă care spunea că “Romania este probabil cea mai frumoasă țara pe care nimeni nu o vizitează!”… și e păcat. Baremi s-o vizităm noi.

Gata, acuma, hai să trec la treabă. Mai bine de o sută de oameni și-au trimis nominalizările. Cum am spus, aș dori ca acest proiect să se refere doar la minuni arhitectonice, minuni create de noi, românii, și nu de Dumnezeu. Pentru ca să arătăm că nu e păcat că locuim pe aici  De aceea, am exclus toate propunerile naturale – Delta, munții etc. În plus, am exclus propunerile colective gen “mănăstirile din Bucovina” sau “bisericile de lemn”. De asemenea, nu bag mâna în foc că rezultatele sunt 100% exacte (am făcut scorurile puțin cam în viteză), dar după cum v-am spus, nominalizările vor dura până pe 27 mai când le voi număra cu mare atenție pe toate și voi selecționa cele mai nominalizate 15 monumente pentru votul final din care se vor alege “cele 7 minuni”. Deci, sa vedem clasamentul nominalizarilor până astăzi.

Locul 1 și 2: Castelul Peleș Sinaia și Transfăgărășanul – 45 nominalizări

Locul 3: Mănăstirea Voroneț -39 nominalizări

Locul 4: Castelul Huniazilor de la Hunedoara – 35 nominalizări (am presupus că este vorba de cel mai cunoscut de la Hunedoara și nu cel mai puțin cunoscut de la Timișoara)

Locul 5: Cimitirul Vesel de la Săpânța – 31 nominalizări

Locul 6: Palatul Parlamentului – 29 nominalizări

Locul 7: Castelul Bran – 23 nominalizări

(Oare acestea vor fi cele 7 minuni ? Vom vedea)

Locul 8: Cetatea dacică de la Sarmisegetusa Regia – 21 nominalizări

Locul 9: Sighișoara – 17 nominalizări

Locul 10: Biserica Neagră de la Brașov – 16 nominalizări

Locurile 11 – 12: Mănăstirea Curtea de Argeș și Transalpina – 14 nominalizări

Locul 13: statuia lui Decebal de la Cazane – 10 nominalizări

Locurile 14 – 16: Complexul Constantin Brâncuși din Tg. Jiu, Palatul Culturii Iași și biserica fortificată de la Biertan – 9 nominalizări

Pe aproape sunt cetatea de la Râșnov (8 nominalizări), turnul cu ceas de la Sighișoara, mănăstirea Sucevița, cetatea de la Poenari și cetatea Albă Iulia (7 nominalizări) sau Palatul Mogoșoaia și cazinoul din Constanța (6 nominalizări).

Comentarii ? Cred că sunt foarte multe. În primul rând, surprinde lipsa Dobrogei și Crișanei în top 15.  În al doilea rând, doar puține monumente din București au fost menționate – doar Palatul Parlamentului a ajuns în top 15, menționate fiind Ateneul Român (3 mențiuni), Palatul Cotroceni, Biserica Amzei și Palatul Cantacuzino (1 mențiune) și chiar o viitoare minune a€“ Catedrală Mântuirii Neamului (1 mențiune). Lipsesc cu desăvârșire Arcul de Triumf și Muzeul Satului, de exemplu.

În top 15, avem două minuni construite în ultimii ani – Transalpina și statuia lui Decebal. Deci nu putem spune că nu s-a făcut nimic în ultimii 20 de ani. Și aș mai include și Palatul Parlamentului terminat de fapt după Revoluție (în 1989, doar exteriorul era gata și o singură cameră din interior). Cu excepția șoselelor Transfagarasanul și Transalpina, alte mari proiecte economice sunt slab nominalizate (Vidraru, Canalul Dunăre-Marea Neagră de 2 ori, respectiv 1 data) sau ignorate cu desăvârșire (hidrocentralele de la Porțile de Fier). A, și să nu uit a€“ lipsește cu desăvârșire Litoralul.

Mai am o problemă în care vreau să vă consult. Multă lume a nominalizat Sighișoara. Sighișoara este un oraș, nu un monument. Așa, ar fi fost un concurs între orașe. Consider că Sighișoara nu ar trebui inclusă ca atare (ar fi nedrept pentru orașe gen Sibiu, Brașov sau Cluj), ci aștept nominalizări ale unor monumente din acest splendid oraș. Da, sunt de acord, luată în întregime, Sighișoara este o bijuterie, dar nu cred că ar fi corect să între în competiție cu o biserică, palat, șosea sau obelisc.

Încă o dată vă mulțumesc mult pentru participare și aștept și pe alții dintre voi să participe !. Până atunci, iată link-ul spre articolul care anunță proiectul “Cele 7 minuni ale României” unde continui să aștept nominalizările voastre!

 

Acest articol a fost preluat de pe site-ul biologului Peter Lengyel.

Peter Lengyel s-a născut în 1973 în Sighetu Marmaţiei şi a absolvit biologia la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Este biolog, expert în conservarea biodiversităţii, fotograf al naturii, membru al Asociaţiei “Valea Verde”, dar şi secretar ştiinţific la ONG UNESCO Pro Natura, cu sediul în Bucureşti, şi membru al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Puteţi urmări şi:

Traseul de sâmbătă: Alpii Austrieci, Tirol, Valea Lech

FOTO Parcul Natural Roussenski Lom – Bulgaria

FOTO Groapa Ruginoasă – Munții Apuseni

FOTO Parcul Naţional Triglav – Slovenia: Un paradis european

FOTO Trezirea naturii în Parcul Naţional Kampinoski – Polonia

FOTO Parcul Național Gir – Natura captivantă a Indiei

FOTO Peștera Gheţarul de la Scărişoara

Parcul Naţional Usedom – Germania

FOTO Parcul Naţional Gauja – Letonia

FOTO Parcul Naţional Dzukija/ Dzukijos – Lituania

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării: Când paradisul naturaliștilor devine realitate

FOTO Cheile Dobrogei: Acolo unde peisajul împlinește aproape 2 miliarde de ani

FOTO Pădurea Niculițel – Valea Teilor: Un peisaj de basm al Dobrogei

FOTO Pădurea Babadag: Biodiversitatea de la balcanic, la submediteranean

FOTO Parcul Național Munții Măcinului: 50% din specii pe 1% din suprafață

FOTO Grindul Chituc – Sălbăticia care va intra pe mâna dezvoltării turistice

FOTO Grindul lupilor sau paradisul pasarilor

FOTO Canaraua Fetii: Natura amenințată de clopotul bisericii

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării – Cum ar putea arăta Paradisul

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării – Biodiversitate demnă de Arca lui Noe

FOTO Histria, locul unde natura a luat în stăpânire ruinele vechilor civilizații

FOTO Lacul Techirghiol, cu totul altfel decât în cărțile poștale

FOTO O lume spectaculoasă, dar ignorată: Limanu, Dobrogea

FOTO Pădurea Dumbrăveni – Dobrogea

FOTO Pădurea Hagieni – Dobrogea

FOTO Canaralele de la Hârşova

FOTO Dunele marine de la Agigea

FOTO Rezervaţia Allah Bair – Dobrogea

FOTO Vama Veche – 2 Mai: Înapoi la sălbăticie

FOTO Festivalul Antic și Medieval – Aeternus Maramorosiensis 2011

FOTO Bialowieza – Ultima pădure de şes din Europa

FOTO Zboruri peste verde – Maramureş

FOTO Ecosisteme din Transilvania: Pădurile de fag

FOTO Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş

FOTO Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

FOTO  În zbor peste Dobrogea

FOTO Survolând Delta Dunării


3 comentarii

  1. Pingback: Cele 7 minuni ale României – la final | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger