Mitul colectarii si reciclarii selective

62

Merita sa pui sticla de plastic in pubela special instalata pentru produsele din plastic? Sau hartia la locul ei? Majoritatea romanilor crede ca nu merita, considerand ca deseurile  ajung toate laolalta la gropile de gunoi. TOTB a vorbit cu specialistii din industria colectarii deseurilor si a aflat ca nu e chiar asa, desi sistemul de colectare si reciclare selectiva mai are cale lunga de batut pana la dobandirea eficientei.

 

colectare selectiva

 

de Ionut Dulamita

 

In momentul de fata, sistemul de colectare selectiva a deseurilor a fost implementat in circa 80 de localitati din Romania. Cel putin asa spune Ionut Georgescu, de la Centrul de excelenta pentru dezvoltare durabila” (CEDD), organizate implicata, printre altele, in buna implementare a politicilor de mediu. Cu toate acestea, adauga el, doar circa 2% din deseurile provenite de la populatie sunt colectate separat si se recicleaza.

Potrivit estimarilor realizate la nivelul anului 2000, singurele disponibile pana acum, in mediul urban, cu exceptia Bucurestiului, sunt generate zilnic circa 1 1-1,2 kg de deseuri pe cap de locuitor. In Bucuresti se ajunge la 1,7-2 kg si la doar 0,6 kg in mediul rural. „Estimarile au fost facute in anul 2000”, spune Ionut Georgescu. „Anul acesta se revizuieste strategia si planul national de gestiune a deseurilor”.

Atunci a fost stabilita si compozitia deseurilor pe cap de locuitor. Dintre acestea, 51% sunt organice, care ajung de regula la groapa de gunoi, 11% sunt din hartie si carton, 10% din plastic, 5% din metal, 5% din sticla, 5% textile si 13% sunt de alta origine. „Stim ce cantitate de deseuri genereaza un om. Si inmultit cu cati oameni ai, iti poti da seama cate pubele (pentru colectare selectiva, prevazute pentru hartie, plastic si sticla) sunt”.

Pana acum, nu a fost stabilit numarul total al pubelelor pentru colectare selectiva, pentru ca nu au fost raportate inca astfel de informatii. Cert e ca sunt insuficiente, potrivit lui Ionut Georgescu. Un semn bun este insa faptul ca a crescut gradul de respectare a sistemului. „La inceput, cand au fost puse, acum trei ani, gradul de respectare a pubelei, din cate stiu de la Urban SA, pentru sectorul 6 din Bucuresti, era undeva pe la 30%. Acum s-a ajuns undeva pe la 80%. La inceput gaseai si caini morti in pubele. Mesajul este ca, in timp, lumea incepe sa respecte culorile”.

Astfel, in pubelele colorate destinate produselor din plastic, de exemplu, deseurile nu vor fi 100% din plastic. Asa ca toate pubelele sunt descarcate in masina de gunoi si duse la o statie de sortare. Aici intervine principiul economic, spune Ionut Georgescu. Daca pubelele pentru plastic, hartie si sticla ar fi numeroase si s-ar strange cantitati mari de deseuri din cele trei categorii, atunci merita cumparate masini pentru fiecare culoare: galben pentru plastic, verde pentru sticla si albastru pentru hartie.

In Romania, insa, numarul acestor pubele este inca foarte mic, doar 2-3% din deseurile generate de populatie fiind colectate separat si reciclate. Asa ca pubelele colorate sunt varsate intr-o singura masina de gunoi. „Lumea se plange ca (plasticul, hartia si sticla) sunt adunate toate in acelasi loc. Dar exista un amanunt foarte important. Daca la noi acasa depunem toate deseurile in aceeasi ghena, gradul de contaminare e undeva la peste 70%. Asta inseamna ca pot sa recuperez doar 30% pentru reciclare. In momentul in care le pun in pubele (pentru colectare selectiva), chiar daca sunt amestecate, gradul de contaminare scade undeva la 30-35%, pentru ca lipseste deseul cel mai periculos, cel organic, biodegradabil. In momentul in care vor exista cantitatile necesare si o masina pentru fiecare culoare, gradul de contaminare va scadea undeva pe la 10-15%”.

La statiile de sortare, deseurile colectate selectiv se mai iau inca o data la mana. Si asta pentru ca, chiar si in cazul in care pubelele colorate sunt respectate in proportie de 100%, deseurile au compozitii diferite, un aspect foarte important in procesul de reciclare. Este cazul pungii de plastic, PET-ului sau galetii din plastic, care au materii prime diferite.

Mai mult, PET-urile se impart in doua categorii: albe si colorate. Din fibrele recuperate din 6 PET-uri albe se poate face un tricou, procedeu folosit intens de catre chinezi, care platesc 400 de euro pe tona in portul Constanta. Din cele colorate se pot produce alte PET-uri sau alte produse din plastic, cum ar fi galetile.

Dupa sortare, deseurile colectate selectiv sunt trimise apoi la diverse puncte de reciclare din tara. In momentul de fata, in Romania nu sunt reciclate decat hartia si sticla, dar intr-un procent foarte mic. Cum in Romania hartia reciclata nu are mare cautare, CNDDS a venit cu o initiativa legislativa prin care 25% din hartia achizitionata de institutiile statului sa fie reciclata in primul an, procentul urmand sa urce la la 75% in 7 ani.

„Plasticul se recicleaza pana la un moment dat. La Buzau, la Green Fiber, se fac fibre sau granule de plastic, care se trimit in afara tarii pentru a se face tricouri”. Deseurile colectate selectiv care raman nevalorificate in Romania prin reciclare sunt trimise peste hotare pentru valorificare.

 

Recycling_bins_Timisoara

 

Marti, 16 februarie, a fost facut public si comunicatul de presa cu rezultatele financiare pe 2009 ale companiei Eco-Rom Ambalaje, care implementeaza si dezvolta in Romania un sistem de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje ce vizeaza atat agentii economici, cat si populatia, in vederea atingerii tintelor de colectare si reciclare impuse de UE.

Fata de obiectivele legale de reciclare si de valorificare impuse de legislatia europeana, Eco-Rom Ambalaje a recuperat si a valorificat 49% din cantitatea totala de ambalaje pusa pe piata de clientii societatii, adica aproape 320.000 de tone de deseuri de ambalaj, din totalul de 652.000 de tone de ambalaje puse in circulatie de acestia, arata comunicatul.

„Un exemplu in acest sens il reprezinta si depasirea obligatiilor legale de reciclare pentru fiecare tip de materiale de ambalaj: hartie-carton – 86% fata de impunerea de 60%, sticla – 57% fata de cerinta de 38% si plastic – 28% fata de procentajul de 12% impus de legislatie”, a declarat Dr. Ing. Sorin Popescu, director general al companiei.

La finalul anului 2009, Eco-Rom Ambalaje avea in portofoliul de clienti 1.470 de companii obligate de legislatia europeana sa recupereze si sa valorifice 45% din totalul ambalajelor puse pe piata, urmand ca procentul sa creasca pana la 60% in 2013. In plus, reteaua de companii de management a deseurilor – colectori, operatori de salubritate, reciclatori – a inregistrat anul trecut o crestere cu circa 12%: de la 168 la 190 de companii partenere Eco-Rom Ambalaje.

Totodata, anul trecut, cantitatea de deseuri de ambalaje colectate de compania romana a crescut la 15.200 de tone, fata de 12.132 tone in 2008. Numarul localitatilor conectate la reteaua de colectare selectiva instituita de Eco-Rom Ambalaje a crescut de la 42 la 70, in timp ce numarul beneficiarilor acestui serviciu a ajuns la 2.625.000, comparativ cu 1.800.000 in 2008.

Cu toate acestea, deocamdata nu se poate sti daca sistemul de colectare si reciclare selectiva a deseurilor este respectat tot timpul ca la carte. „Primariile nu au o responsabilitate totala asupra acestui sistem, pentru ca nu stiu ce sa-i ceara privatului. Ar trebui sa-i ceara un sistem de control, sa-l controleze. Afara, masinile de gunoi au in spate camere video si sunt dotate cu GPS, sa vezi daca au ajuns unde trebuie”, spune Ionut Georgescu.

In momentul de fata, continua el, e mai ieftin ca deseurile sa fie aruncate la groapa de gunoi decat sa fie reciclate selectiv. In Romania, gropile de gunoi percep o taxa de circa 10 euro pe tona, in timp ce colectara selectiva ajunge la 40-50 de euro pe tona. CEDD vrea sa propuna ministerului sa creasca toate taxele de depozitare la groapa si sa oblige astfel la colectare selectiva.


62 de comentarii

  1. E vorba in primul rand de EDUCAREA populatiei in a selecta tipurile de gunoaie si a folosi pubele corespunzatoare pentru materialele reciclabile. In primii 2 ani operatiunea are doar o valoare morala, de educare si obisnuire, abia mai tarziu va deveni si eficienta economic.

  2. Adevarat este ca in multe locuri din tara se face o colectare si gestionare selectiva a resturilor menajere.
    La Pitesti, unde troneaza de multi ani cel mai laudat primar – Tudor Pendiuc – a fost vorba de a fi implementat cu ajutorul UE, programul SELECTA.
    Ce a iesit ? NIMIC !
    Asa cum suntem noi romanii obisnuiti, am luat banii si am facut ce am vrut, insa cei de la UE au descopeit smecheria si au taxat Primaria Pitesti cu 300.000 EURO, bani care in loc sa fie platiti de cei care au deturnat fondurile au fost platiti de catre pitestenii contribuabili. De ce ? Pentru ca asa au vrut o mare parte din consilierii locali si domnul primar Pendiuc.
    O sa ma intrebati cum se face acum in Pitesti colectarea selectiva a gunoiului.
    SIMPLU ! Pe langa clasicele “europubele” (de ce oare le-o fi spunand asa, deoarece numai eurio nu sunt) au fost amplasate cate un cos din plasa de sarma (1,2 x 1,2 x 1,6 m), in care cei mai constiinciosi pitesteni pun recipientii de plastic (PET_uri, bidoane etc).
    Cand vine masina de colectare a gunoiului, se rastoarna intai pubelele cu un amestec de resturi organice, sticla, plastic, caton, textile etc etc, dupa care, la final, se adauga la aceasta masa heterogena si recipientii de plastic colectati selectiv.
    Ei ? Ce ziceti de asa “SELECTA” si asa colectare selectiva ?
    Datorita acestui sistem “revolutionar” chiar si cei care pana mai acum un an incepusera sa se obisnuiasca cat de cat cu sistemul de colectare selectiva, au inceput sa se lase de “sportul” acesta, deoarece – in modul cel mai logic posibil – si-au dat seama ca o fac degeaba.
    Cred ca pastrand acest mod de gandire “superecologica” nu o sa ajungem la nimic bun.
    Tara aceasta va arata in continuare ca o gospodarie de femeie vadana, lenesa si betiva. Sa ne fereasca Dumnezeu !

    • @IOAN PASCU
      Am intrebat asta iarna despre punctele de colectare selectiva, despre care citisem intr-un articole pe net, la primarie nu stiau mai nimic initial, apoi am intrebat la si am primit mai multe informatii – le-am zis sa puna informatiile si pe siteul de web al primariei.

      ________________

      DIRECTIA TEHNICA SI DE URBANISM
      SERVICIUL TEHNIC-COMPARTIMENTUL PROTECTIA MEDIULUI
      Nr.483 /05.01.2010

      Catre: [email protected]

      V ă transmitem situaţia cu amplasamentele punctelor de colectare selectivă a deseurilor din municipiul Pitesti:

      I. Cartier Eremia Grigorescu:
      • Platforma bl. D2 – D3
      • Platforma bl. D1 – E1
      • Platforma bl. E6 – E7
      • Platforma bl. E8 – E9

      II. Cartier Gârlei:
      • Platforma bl. S5
      • Platforma bl. D1

      III. Cartier Găvana II:
      • Platforma bl. F1
      • Platforma Sc. Gen. Nr. 15

      IV. Cartier Găvana III:
      • Platforma bl. M7A
      • Platforma bl. C5 – C6

      Va multumim pentru preocuparea dvs. privind recuperarea deseurilor reciclabile si speram ca prin atitudinea dvs. privind protectia mediului veti fi un exemplu de urmat si pentru alti cetateni ai municipiului Pitesti.

      Cu consideratie,
      Luminita Dragomir – consilier
      Compartimentul Protectia Mediului

      SEF SERVICIUL TEHNIC,
      Cornel STAN

  3. In momentul in care nu vor mai fi ridicate deseurile amestecate de catre firma specializata si ii vor lasa pe locatarii care le-au amestecat sa le sorteze si apoi sa le preia pe cele sortate, vom trata subiectul cu foarte multa superficialitate.

  4. Cineva care stie cate ceva on

    In primul si in primul rand in Romania nu exista NICIO statie de sortare care sa functioneze repet “0”.
    Iar statiile de sortare nefunctionale nu sunt de ajuns nici sa le numeri pe o mana.
    Exista mai mult de 30 MILIARDE (da ai citit corect NU milioane) de la UE si nimeni nu a facut nimic !!!!

    In al 2 lea rand gropile de gunoi accepta orice nu resping materialele toxice sau cele destinate tratarii speciale pentru ca sa nu uitam se plateste la kg !!

    Deci, de ce nu pictam noi cum trebuie situatia: Gradul de reciclare in Romania este sub 1% (nu ca ar fi mare difernta fata de text), dar NU se planuieste nicio statie de sortare, si nu se misca absolut nimic. Singura miscare din ultimii ani a fost ecologizarea si inchiderea unor gropi de gunoi.

    Poate nu pricep eu dar articolul asta e scris din burta. ( cu exceptia a cateva cifre) fara a se face vreo secunda de cercetare jurnalistica.

    Cu stima,
    Un cetatean care stie cate ceva

    • Nu e din burta. E “din cutie”. Ca mai toate de pe aici.
      Mie imi place grozav emblema aceea numita “punct verde” de pe diversele etichete. Ma bucur de fiecare data cind o vad.

    • Eu stau in Tei, si e una la capatul lacul tei cu teiul doamnei.
      Mai stiu de una in parcul de la circ, pe langa circ. Vezi in fata primariei. Sau da un tel. la primarie si intreaba.

    • Chiar langa magazinul Bucur Obor, unde incepe soseaua Colentina. Eu duc deseurile fie acolo, fie in intersectia de la Doamna Ghica.

  5. A fost lansat un proiect de colectare selectiva a deseurilor din ambalaje pentru segmentul HoReCa, unde se genereaza cantitati importante. Proiectul se numeste Linked to Green si este finantat de Ambasada SUA.

  6. Poate ca prin alte locuri se si proceseaza separat deseurile colectate selectiv, insa anul trecut, la Zalau, am vazut cu ochii mei cum containerele cu gunoi menajer si cele cu PET-uri erau rasturnate in aceeasi masina…
    Oricum, la Cluj, am vazut cum pubelele de PET-uri erau golite in remorci in care nu mai era decat plastic.
    Deci cred ca totusi, suntem pe drumul cel bun.

    • La Constanta (in judet), la fel, din pacate…tind sa cred ca “cineva care stie ceva” chiar stie ce spune…Magor, ai reusit sa afli ceva de asta?

  7. Acum vreo jumatate de an era o mare campanie de presa in sprijinul reciclarii PET-urilor. Parca era si o oficialitate care declara ca e o chestiune de luni de zile pina se va gasi o solutie inteligenta. Cica la fiecare supermarket vor fi automate care preiau PET-urile si dau inapoi bani. Dupa acest ‘lung prilej de vorbe si de ipoteze’ a venit criza, alegerile, gripa ‘porcoasa’, si alte subiecte mai pe placul publicului. Alo, PRESA ! Mergeti pina la capat cu problema PET-urilor, ca sintem cu ani in urma Ungariei, Croatiei, Germaniei, Poloniei, etc (ca sa ma refer doar la tari unde am vazut cu ochii mei cum functioneaza treaba). Ministerul Mediului: nu mai inventati apa calda, daca nu va duce mintea, preluati solutiile care functioneaza deja !

  8. in Timisoara exista pubele pentru colectare selectiva si se aduna la comun. peste 2 ani de zile strangeam pet-rile si hartia pe balcon si le duceam odata pe saptamana la pubelele dintr-un alt bloc pentru a fi adunate selectiv, pana cand am vazut masina RETIM care ridica pubelele …. toate (gunoi menajer + reciclabil) au ajuns in aceiasi masina … praf in ochi deci!

    • Am mai intalnit asta: din punctul de vedere al Academiei Romane, verbul se acorda cu subiectul majoritatea, deci ar veni “majoritatea nu crede”.

      Dar mie personal mereu imi suna aiurea cand zici “majoritatea romanilor nu crede”… imi suna mai “corect” sau normal daca zic “majoritatea romanilor nu cred”, pentru ca in mintea mea subiectul nu este “majoritatea”, ci “romanii”.
      Adica e ca si cum as zice “cei mai multi romani nu cred”…

  9. In momentul in care omul va fi platit pentru munca de reciclare, eu va garantez ca nu se va gasi un gram de gunoi reciclabil pe strada. De cand au aparut punctele de receptie de fier vechi, a disparut gunoiul metalic din tara.
    Omul poate fi educat doar prin constrangeri (amenzi) sau avantaje financiare.
    De ce sticla poate fi returnata la magazine contra unei sume de bani si plasticul nu? De ce eu trebuie sa muncesc pentru a selecta gunoiul, iar patronii de la centrele de preclucrare sa obtina profit pe seama mea si a simtului meu civic?
    Eu cand cumpar un produs, platesc si ambalajul, dar sint obligat sa-l duc la pubele speciale sau centre de colectare si sa predau acest ambalaj GRATIS.
    Cand reciclarea va fi in beneficiul TUTUROR, atunci va garantez disparitia TOTALA a gunoaielor. Pana atunci nu vor fi decat “vorbe-n vant”.

  10. Eu cred ca sortarea deseurilor este necesara si ma straduiesc sa reciclez . De trei saptamaini pubelele din zona in care locuiesc nu au fost golite. Stau cu sacii de hartie si plastice pe balcon asteptand primavara.

  11. In RO reciclarea nu are sens. Eu sunt din Tm si am fost fericit, cand sub presiunea EU, s-au introdus pubele pt reciclat.
    O buna perioada am sortat ambalajele, am spalat sticlele…si civilizat le depuneam de fiecare data la pubela speciala.

    Pana intr-o zi!…cand m-am nimerit la pubela exact cand RETIM-ul ridica gunoiul.
    Toata munca mea de-amproasta a mers in acelasi loc cu gunoiul menajer.
    Cu alte cuvinte….cei ce ridicau gunoiul nici macar nu se sinchiseau si urcau toate publele indiferent de ce contineau in masina.

    Acum, ziceti-mi si mie? De ce sa reciclez? Degeaba avem cosuri separate, daca in spate lantul industrial nu e pregatit sa absoarba aceste materiale?
    Eu le adun…iar ei le arunca la aceeasi groapa comuna.
    No thanks….eu m-am lecuit de reciclat!

    • Pacat…. Nu trebuie sa renunti. Continua sa selectezi, macar pentru a da un exemplu bun celorlalti.
      Intr-un final se va ajunge si la noi sa se ridice gunoaiele separat, dar in acel moment asta va fi in zadar daca toata lumea va renunta sa mai depoziteze gunoaiele sortate…
      Sau mai rau, cei de la administratie vor avea ca scuza ca nu introduc masini care sa ridice gunoaiele sortate, pt ca lumea nu le sorteaza! Sa nu intram intr-un cerc vicios!

  12. in bucuresti, cartier cotroceni existau pubele pt colectare separata a hartiei, plasticului si deseurilor stradale (??)…de jumatate de an au disparut toate (cred)…intre timp chiar m-am obisnuit sa colectez separat hartia si plasticul numai ca acum numai am unde sa le arunc…asa ca as vrea sa se amplaseze din nou aceste pubele..pt ca incet incet lumea se va obisnui sa colecteze separat…chiar daca la inceput la hartie de ex numai hartie nu gaseai…

  13. In bucuresti toate pubelele astea, cel putin in sectorul 2, nu au mai fost ridicate si dau pe’afara. Sunt aruncate o groaza de sticle pe langa si devin sursa de poluare deja.
    Pacat ca autoritatile sunt nepasatoare si nu acorda destula atentie, ca la randul lor sa fie tratati cu acelasi interes. Am vazut ca deja multa lume se duce sa arunce deseurile reciclabile, DAR: nu sunt destule puncte de colectare, nu sunt golite in timp util, nu stim exact daca aceste “deseuri” sunt intr’adevar reciclate, nu se face o campanie adecvata pe acest subiect..etc.

  14. De ce nu merge?
    Simplu, in Romania reciclarea trebuie inceputa cu oamenii, mai precis mentalitatea acestora. E un proces natural, altul nu functioneaza. Sunt necesare 2 generatii probabil.

    • Da, asa credeam si eu si inca mai cred. Doar ca degeaba educam oamenii daca la colectare se aduna continutul tuturor pubelelor in aceeasi masina de gunoi. Parca nici nu imi mai vine sa adun mereu plasticul separat de hartie sau sticla si sa le car pana la Cora Lujerului (caci eu in Militari nu am vazut pubele de colectare selectiva printre blocuri), pentru ca apoi sa ajunga de fapt in acelasi loc. Pacat.

  15. Si in Iasi sunt pubele speciale pentru plastic si hartie. Ghiciti ce se intampla cand vin masinile de gunoi???
    Le rastoarna pe toate in aceeasi masina.
    Si parca nu imi vine sa cred ca sunt asa de avansate masinile incat sa aiba compartimente speciale. Si pe pubele scrie ca programul este finantat de UE.
    Pana nu vor fi amendati cei care ridica gunoiul la gramada nu se va rezolva nimic. Apoi va veni timpul sa ii amendezi pe cei care arunca la gramada.

  16. 1. “sticle de plastic” nu exista, poate flacoane
    2. Pentru o colectare selectiva este necesar un nivel de civilizatie de care noi suntem departe.

  17. citesc comentariile si nu inteleg… cei ce comenteaza, au citit si articolul? pai nu e clar din articol ca colectarea selectiva la moment, din ratiuni economice, nu este profitabila? e raspuns clar de ce se pune totul intr-o masina… si e spus ca se duce la o statie de selectare (ceea ce nu se stie daca e adevarat), pentru ca nu isi permit sa cumpere masini separate pt fiecare tip de gunoi…

    • Raspuns pentru allias:
      Colectarea selectiva nu este profitabila si de aceea colecteaza hartie, plastic si sticla in aceeasi masina.
      A colecta insa hartie si deseuri alimentare in acelasi compartiment este echivalent cu a nu recicla – hartia cu deseuri alimentare este contaminata si nu poate fi separata cu ajutorul unor persoane si benzi transportatoare sau printr-un proces automatizat.

    • Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic. Eu am vazut colectare selectiva in Frantza si Elvetia. Plasticele si sticla se pun de catre fiecare in containere speciale amplasate in diverse puncte ale orasului, sau pe langa supemarketuri. La fel hartia. Restul deseurilor menajere in saci de plastic sunt colectate de firmele de salubritate.

  18. Da, noroc ca mi-a luat-o allias inainte.
    Scrie clar in text de ce gunoiul e pus in acelasi camion, si ca rata de contaminare ramane la 30% in acest fel, decat 70% daca noi nu selectam cum trebuie.

  19. mai fratilor, astia cu think outside the box… think inside the box too, si scrieti si corect. “majoritatea romanilor crede” este “vanghelism” :d . e acelasi lucru ca si cand ati fi spus “romanii crede”. desi va ganditi ca se face acord cu “majoritatea”… gresiti! majoritatea crede, dar majoritatea romanilor cred, pentru ca se face acord cu cel mai apropiat termen! nu va zgarie si pe voi la urechi felul in care ati scris?
    so… don’t think outside the grammar! 😉
    have fun! :))))

    • Stimate Domn
      Gresiti. De data aceasta, gramatica este de partea noastra. Subiectul se acorda intotdeauna cu predicatul in numar, spun toate (deci, nu majoritatea!) manualele de gramatica.

      • da, evident ca se acorda subiectul cu predicatul, in general. cititi si exceptiile. si cautati ce inseamna acord prin atractie (si alte acorduri – logice, etc 🙂 . stiu ce zic. ca urmare, ceea ce ati scris mai sus, in articol, tot vanghelism ramane! 🙂

        • Conform spuselor unui specialist in lexicologie (prof. dr. Narcisa Forăscu de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti), acordul prin atractie este o forma GRESITA, deci textul articolului e corect. Citat din “Dificultăţi gramaticale ale limbii române”:

          “Acordul după înţeles şi mai ales cel prin atracţie sunt abateri de la normele limbii literare”

          Pentru mai multe detalii, consultati cartea in format electronic:
          http://ebooks.unibuc.ro/filologie/NForascu-DGLR/subiect.htm

  20. In ploiesti,din pacate,sunt putine locurile unde se fac colectari selective.Eu,spre exemplu,arunc totul intr-o singura pubela.arunc,saptamanal,cel putin zece pet-uri,3-4 kg de hartie{sunt jurnalist} si 3-4 borcane de sticla.Nu-i pacat?Stau in zona Pomul verde,langa deputatul PSD Apostolache,vizavi de casa caruia chiar s-ar putea pune niste pubele…

  21. Problema e ca nimeni nu se intreaba de fapt de ce anume reciclam.

    Sa ajutam companiile de reciclare sa isi umple buzunarele mai repede ?
    Sa ajutam companiile ce produc produse din materiale reciclate sa ceara acelasi pret pentru un material care a costat cu 70% mai putin ?

    In momentul in care pe rafturi vor fi produse reciclate, sau ambalaje reciclate, care sa si spcifice acest lucru, cu pret mai mic decat cele nereciclate, POATE voi arunca ceva in pubelele de reciclare.

    Pana atunci suntem romani si facem ca stim noi mai bine.

    Nu aruncam plasticul nici in containerul de sticla, nici in cel de hartie, ci pe jos ca e mai lejer si mai la indemana.

    Nu este un atac la adresa nimanui dar, este un adevar.

    • Aici este prima greseala in gandirea fiecaruia: “eu ce castig daca reciclez?”
      Nu trebuie sa castigi bani acum ca sa reciclezi.
      Reciclezi pentru ca baietelul sau fetita ta sa nu traiasca in gunoi cand va fi de varsta ta.
      Reciclezi pentru ca in viitor lucrurile sa nu coste de 20 de ori mai scump, din cauza ca nu se mai gaseste apa, aer curat, iarba verde…
      Sau si mai rau, mai sunt unii oamenii care se simt prea bogati pt a ii mai interesa de chestii precum ecologia, sau oameni care se grabesc sa se imbogateasca fara a conta ca distrug mediul inconjurator in procesul de imbogatire.
      Mergeti la cinema si vizionati filmul “The Road” (http://www.filmenoi.ro/movie/1064/ro/The_Road) si data viitoare cand va mai puneti intrebarea “Pentru ce sa reciclez?”, amintiti-va de acest film…

  22. De cateva luni, m-am obisnuit sa nu mai arunc sticle, hartie si ambalaje din plastic decat in containerele colorate. Un prieten bun, sceptic de felul lui, mi-a spus ca o fac inutil, deoarece ajung tot “la gramada”. Chiar hotarasem impreuna sa semnalam chestiunea la Think Outside The Box. N-am apucat, asa ca va felicit pentru initiativa. Citind totul, inclusiv comentariile, m-am lamurit ca “mai e mult pana departe”, dar m-am si convins ca, procedand in continuare la selectare si straduindu-ma sa-i conving si pe altii, voi contribui la generalizarea procedeului. Multumesc!

  23. din pacate in tot sectorul 3 nu s-au mai ridicat deseurile de cateva saptamani
    si atunci de ce sa mai selectezi?
    te duci cu ele la tomberon si nu ai unde sa le pui ca sunt pline si dau pe afara
    la noi totul e anapoda

  24. Pentru a ajunge la adevarata reciclare e nevoie de mai multi factori!Ori gandindu-ma la faptul, ca noi suntem romani-va fi greu sa se ajunga pana acolo! In alta ordine de idei e nevoie mai intai de toate de -1) societati , care sa se ocupe de acest fapt!Pentru ca e nevoie de spatii, de oameni , pentru ca rezidul trebuie reciclat inca o data si definiv, e nevoie de masini….Apoi e nevoie ca in cat mai multe puncte , sa existe aceste-2- containere :ALBASTRU pentru HARTIE,VERDE pentru STICLA, GALBEN pentru PLASTIC,CUTII DE CONSERVA,CUTII LAPTE,apoi e nevoie de alte containere (mai mici )pentru BATERII, pentru CD-uri….si -3- de educarea populatiei, educatie pe care doar presa o poate face!….As trimite niste fotografii , facute in occident , cu imagini ale acestor containere pentru a vedea si cei ce nu stiu , ce inseamna , sa fii responsabil….

  25. Dezamagitor!!! De 2 ani imi fac masina cos de gunoi reciclabil, auzisem ca sunt luate la gramada, dar nu am crezut!! Acum este oficial…incredibil, cum mai sortati voi dragilor sticla care se face tandari???Totul amestecat cu hartie si Peturi…Nu sunt masini??? Ok. Luni luam sticla, marti luam hartia si mierc. plasticul….Chiar de mai sunt si alte combinatii, slectia se face mmmuuuuuulllltttt mai usor!!!
    Dezamagitor!!!!…Deci nici noi cei care depozitam nu ar trebiu sa tinem cont de containere, ma mai si chinui sa le sortez!!!!

  26. Stimati domni ,dacà atit pot romani sà gindeascà,nu e o problemà,dar nici autoritàtile romane nu pot gindi mai mult, sistemul de colectare este foarte simplu de pus in practicà ,dar trebuie putinà imaginatie, cum belgia recicleaza 80%-90% din deseurile lor ,

  27. A foarte simplu sa educi populatia.
    Bagi gunoaiele la locul lor, primesti o recompensa, mai pe scurt, primesti niste banuti inapoi. Ptr ca si aceia care recicleaza re-valorifica materialele, e drept ca nu mai scot bani multi de pe ele. De ex in Germania, cand cumperi un produs de sticla sau anumite tipuri de ambalaje, platesti si ambalajul, si cand mergi inapoi la supermarket primesti banii inapoi, sau dai la schimb din nou. Cam cums e facea si la noi pe vremea comunismului cand duceam borcanele la depozite si luam banutzi pe ele. Voila, mai ales pe timp de criza, sa vedeti cum ar cara oamenii la reciclat diferite gunoaie. Dar repet, nimeni nu mai face nimic nimic in ziua asta moka, si pe buna dreptate.

  28. bine zis in titlu “mitul”. eu as propune urmatoarele:
    1. ecologia, preselectarea, selectarea deseurilor – disciplina de studiu din clasa I-a
    2. hartia, sticlele/ culori, resturi vegetale in containere de peste 1 mc amplasate a.i. sa deserveasca o larga zona locuita. nu langa pubele de gunoi. ridicarea lor pe cheltuiala primariei sau contracte cu firme de reciclare.
    3. gunoiul menajer sortat in 3 categorii: bio(resturi legume fructe), reciclabile(pet, panza, polistiren, nylon) si el-casnice. contract individual intre regiile de salubritate si PF/PJ cu diferentierea taxei. mai scump cine livreaza gunoi nesortat.
    4. pt. resturile generic numite moloz din constructii/amenajarii sa existe in fiecare cartier un deponeu unde cetateanul sa-l poata duce fara sa mai lase noaptea la colt de strada sau sa plateasca tiganii sa-l arunce pe peluza altuia.
    5. la fiecare hypermarket sa existe un deponeu pt gunoi reciclabil, pt ca asa cum putem merge sa cumparam produse cu ambalaje, nu vad de ce nu am putea duce ambalajele inapoi.
    6. ideal ar fi ca regiile de salubritate sa posede in fiecare cartier deponeuri/tampon unde sa poti duce contra cost echivalentul unui tomberon gunoi sortat. astfel ar disparea mizeriile de locatii ale pubelelor unde scormonesc tot felul de napastuiti.
    7. orice sistem sau toate trebuie aplicate cu reducerea impozitului celui care practica sortarea dar si sub incidenta amenzilor a celui care nu respecta curatenia publica. asa ar avea de lucru si politia de mediu car o cam freaca.

  29. nu va dati batuti romanilor! este absurd sa renunti la un lucru dupa ce l-ai instituit din instinct de responsabilitate sau din dorinta de schimbare. in primul rand lucrurile se iau incet, incet. daca pana acum nu se stia de lucrul acesta cu reciclarea selectiva- acum se stie, omu a reactionat, acei cativa oameni care s-au chinuit (se pare) sa se comporte civilizat (recicland selectiv la surse ce pana acum nu existau) trebuie pastrati.. pana va aparea si un sistem bine pozitionat si reglementat. mai intai e tehnologia si apoi omul, sau omul si apoi tehnologia? neclarificabil..chiar nu as putea sa accept a renunta o lupta! la finalul ciclului tot omu e resursa schimbarii..acum vedem cum! am incercat sa nu bat campii, dar cred ca asa va parea pt multi din aceia care au impresia ca timpul nu le rezolva pe toate.faceti totul preventiv, pana vor aparea si concretizari ale masinilor care preiau selectiv, ale oamenilor care vor gasi o afacere din materialele preluate din selectarea voastra..dati-le oamenilor cu bani idei sa-si deschida afaceri pt sistemul de utilizare a materialelor reciclate. comunicati, respectati, sperati, nu va dati batuti..poate reusim si noi sa iesim din acest scut ” romanu’ tot roman ramane”..

  30. 🙂 Mi-a placut comentariul tau psychop, pentru optimismul si entuziasmul sau. Si daca eram descurajata cand l-am scris pe-al meu mai sus, caci parca nu imi mai vine sa continui sa colectez resturile selectiv, citind ce ai scris tu imi dau seama ca ai dreptate si ca trebuie sa continuam. Eu cel putin asa voi face!

  31. Pingback: MaiMultVerde » Blog Archive » Răspuns la veşnica întrebare: Eu de ce să sortez deşeurile dacă tot sunt răsturnate la grămadă într-o maşină de gunoi?

  32. Pingback: Colectarea selectiva – legenta urbana? « Sonia Botoman

  33. Pingback: Afla ce se intampla cu deseurile tale » Think Outside The Box

  34. Pingback: Korosfoy Sandor: Utopia unei lumi fara gunoaie » Think Outside The Box

  35. incerc sa le separ pe categorii, dar dupa ai, ce fac?
    da, “tomberoanele selective” nu sunt titdeauna golite la timp
    si chiar si asa, numai trei conteinere nu sunt de ajuns!
    ce fac cu MICILE electrocasnice defecte? Firgiderul sau televizorul mi se strica f rar, dar ades am de aruncat doua baterii, o siguranta sau un bec. ma duc la magazinul care are urna de colectare baterii pt o singura minuscula baterie de ceas?
    Spunea cinvea ca in conteinerel selective se gaseau si caini morti. Dar chiar, daca gasesti un caine /pisica/ sobolan/ porumbel mort, unde ar trebui sa il arunci?

  36. Fac aceasta colectare selectiva de ceva timp, dar la un moment dat am vazut cu ochii mei un angajat al Metrorex-ului (stiti ca sunt cosuri de gunoi separate si al metrou) a venit cu un saca mare de plactic gol in care a rasturnat la gramada celelalte cosuri (stila, hartie si menajer).
    De atunci am vrut sa nu mai tin cont de aceasta colectare, dar nu m-a lasat inima si inca mai sper ca unii incearca sa faca lucrurile corect.

    P.S: Reversul medaliei este ironic. Am fost la unul din magazinele Plus si am vrut sa iau o cutie de carton goala, cerandu-le voie bineinteles (gasisem niste pisoiasi pe afara) si mi-au spus politicos ca contra politicii interne a magazinului, pentru ca ei recicleaza hartia.

  37. nu vreau sa spun ca sunt expert de deseuri dar acest lucru fac zi de zi. sunt un cetatean roman care traieste la bucuresti si la milano in ambele orase fac colectare selectiva la bucuresti pentru sport , la milano (magnago langa milano) suntem oblicati de o lege. la bucuresti eu fac colectare cum urmeaza ; sac pentru pet – mase plastice ; sac – pentru carton – hartie ; sac pentru sticla si metal ; sac pentru deseurile umede cele care le fac la bucatarie ; sac pentru imbracaminte ; dar ce folos ca urban vine si le ia pe toate odata!!!!! ?????
    la milano (magnago langa milano) fac acelas sistem dar cu sistemul ca salubrizarea cei care aduna gunoiul vine in fiecare zi sa ia un tip de gunoi. pina la ora 7 dimineata sa nu deranjeze cetateni care se duc la munca deci fara trafic ,
    cind mam mutat la casa la milano (magnago langa milano) plateam 600 € pe an dupa ca al inceput colectarea slectiva cu 7 tipuri de deseu in timp de 8 ani acuma platesc 130€ pe an.
    dar ce sa intimplat va pot povesti acest lucru pentru ca am ramas bine impresionata, cind am facut domiciliu nou am fost chemata la primari si un functionar al primarii ne-a dat 2 variante cel fara celectare selectiva care costa 600 e pe an sau cel 130 € pe an cu colectarea selectiva, la inceput am ales cel de 600 € pentru ca am ales din comoditate dar cind am vazut ca toti vecinii fac colectare selectiva mia fost rusine si am ales si eu cu familia mea sa facem colectarea selectiva.
    am fost la primarie si am comunicat ca dorim sa facem colectarea selectiva, pasul 2 o persoana de la primarie mia explicat ce inseamna colectarea selectiva timp de 1 ora mia spus tot ce trebuia sa stiu ” constientizare” , in pasul 3 ma dotat de saci si bidoane mici pentru 30 zile la saci, dupa aceia a trebuit sa cumpar eu de la supermarchet , o mica carte care explica cu lux de amanunt cum se face colectarea selectiva , pasul 4 un calendar anual in care explica ziua si ce deseu ridica, cu o seara inainte trebuia sa punem saci in fata casei, ne-au avetiti si de amenzi la a 3 avertizare da amenda de 450€ .
    am intrebat ce se intimpla cu deseurile care noi le colectam selectiv, cu o scrisoare de la primar semnat de catre primar mi sa explicat ce se face cu acesti bani care primara ii valorifica cu colectarea selectiva care o fac eu in casa si am o lista anuala cu ce face primaria cu acesti bani ; tine curat cartierul, spatii verzi, ajuta batrani, ajuta familiile cu probleme, spectacole de 2 ori pe luna, etc.
    cind si in romania se va intimpla acest lucru vom fi la un nivel de civilizatie , dar pina cind primarii le este frica sa faca regulamente / amenzi pentru acest lucru ca nu vor mai fi alesi vom trai asa cum suntem acuma.
    acest lucru trebuie sa plece de la ministerul mediului cu ordin precis dar acest lucru nu se face pentru ca sunt anumite asociatii care incearca dar fara profesionalitate si dau doar mari gauri.
    deseurile sunt pe planul 5 al ministerului, se va vorbi de colectare selectiva pente 5/6 ani cind vom fi la limita de timp pentru comunitatea europeana.

  38. ce sa mai zic?
    asa cum au aratat deja si altii, colectarea selectiva este perfect posbila, fara cheltuieli mari cu “camioane speciale”, este de ajuns sa existe un pic de bunavointa! Ce mare lucru sa existe un camion dedicat pentru hartie, de exemplu, care sa preia numai hartia de la toate conteinerele? Intr-o localitate mica nu se justifica investitia cu masini speciale pt colectare selectiva, dar un sector al Capitalei are si populatie, si productie cit un judet, se putea face!
    Unele deseuri pot fi separate usor la uzina de procesare, de exemplu hartia sau plasticul fata de metale, nu mai vobes de metale feroase, dar daca hartia se murdareste cu deseurile menajere, sau cu ulei de masina, devine irecuperabila!
    In fine, atitudinea firmelor de salubritate “noi luam si aruncam totul la gramada” transmite un semnal foarte negativ cetatenilor care ar fi avut intentia sa colecteze selectiv ..

  39. Pingback: Unde se duce gunoiul colectat selectiv? | Feeder

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger