Grupul anonim de artişti Luzinterruptus ocupă spaţiul public cu lucrări menite să transmită un mesaj puternic despre societatea noastră, care lasă în urmă prea multe deşeuri. Cea mai recentă operă de artă realizată cu acest scop este Labirintul Deşeurilor de Plastic, construit în Polonia, în cadrul Katowice Street Art Festival, scrie site-ul Inhabitat.
Labirintul este creat din 6.000 de sticle de plastic, toate iluminate cu LED-uri. Sticlele de plastic au fost colectate de la un producător local (care deţine o fabrică de îmbuteliere) şi din donaţii făcute de participanţii la realizarea instalaţiei de plastic şi lumină. În total, peste 26 de metri de deşeuri de plastic au fost transformaţi într-un labirint înalt de 3,4 metri şi cu o suprafaţă de 35 de metri pătraţi.
Pereţii labirintului sunt făcuţi din pungi de plastic umplute cu sticlele de plastic, colorate cu ajutorul luminii. Întreaga instalaţie este strălucitoare, fiind chiar comparată cu o sculptură în gheaţă din lumea Disney, dar care s-a stricat. Opera de artă este, de fapt, exprimarea vizuală a unei probleme reale a prezentului: “Vrem să atragem atenţia asupra cantităţii de plastic folosite pentru îmbutelierea apei, o afacere prosperă în societatea vestică, dar care creează probleme serioase în ţările în curs de dezvoltare, ale căror resurse au fost privatizate, acaparate de producători lacomi şi asupritori”, declară grupul de artişti Luzinterruptus.
Sursa: Inhabitat
Foto: Gustavo Sanabria
Puteţi citi şi:
Prima uzină care transformă deşeurile în biocombustibil s-a deschis în Canada
Primul stat american care interzice microplasticul în produsele cosmetice
Plasticul şi reziduurile din oceane au dat naştere unei noi formaţiuni: roca de plastic
Prima cheie fixă din lume imprimată 3D din plastic reciclat din oceane
Un magazin de alimente din Berlin va renunţa complet la ambalaje