Cum ar fi dacă giganţii tehnologici ar conduce oraşe mari

0

Imaginaţi-vă o lume în care Samsung ar construi şi deţine blocul în care trăiţi, în care “patriotismul” s-ar defini prin supunerea faţă de producătorul peferat de telefoane mobile şi în care aţi putea fi evacuaţi din apartamentul în care locuiţi dacă aduceţi în el un produs al unei corporaţii rivale, scrie FastCoDesign. Acesta este unul din scenariile imaginate de arhiectul Liam Young în seria “New City”, un proiect în care sunt ilustrate trei oraşe distopice ale tehnoapocalipsei. Locuri în care trendurile actuale sunt satirizate şi exagerate, dar se apropie suficient de mult de realitate încât să fie inconfortabile, pentru a stârni o dezbatere pe marginea impactului pe care îl are în prezent tehnologia asupra vieţilor noastre.

 

 

“Oraşul Samsung e bazat pe situaţia bizară din Coreea de Sud, unde Samsung a pătruns în dezvoltarea imobiliară”, explică Young, descriind o serie de zgârie-nori cu brandul companiei sud-coreene ce l-au dus cu gândul la faptul că veniturile Apple sunt egale cu PIB-ul unor state. “Cum ar fi dacă ne-am exprima loialitatea naţionalistă faţă de branduri aşa cum o facem faţă de ţări?”.

 

New City: Keeping Up Appearences from liam young on Vimeo.

 

Alt oraş, “Edgelands”, a început cu o călătorie în SUA pe urma reţelei de cabluri din fibră optică ce asigură conexiunea la internet. Deşi estetica lui se bazează pe favelele din Rio de Janeiro, sursa de inspiraţie a fost oraşul american Prineviile din statul Oregon, unde au centre de date companii ca Facebook şi Apple. Edgelands, spune arhitectul speculativ, cum se autoproclamă, “este un oraş nou şi ciudat în care nu locuieşte nimeni, fiind populat doar de maşinării. Dar din altă perspectivă, orice persoană de pe planetă care foloseşte internetul are un cămin acolo. Avatarul meu de Facebook, e-mail-urile şi fototografiile mele trăiesc acolo”.

 

New City: Edgelands from liam young on Vimeo.

 

Ultima animaţie, “Oraşul din mare”, se centrează pe munca externalizată într-o lume ultraconectată. Inspirată de oraşe chinezeşti şi indiene din prezent, arhitectul îşi imaginează un oraş plutitor multicultural în Asia, unde companiile occidentale îşi exportă munca.

 

New City: The City in the Sea from liam young on Vimeo.

 

Aflaţi mai multe detalii pe FastCoDesign.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger