Cele mai “inteligente” oraşe din lume

0

În ultima vreme, eticheta “inteligent” a fost desemnată oraşelor care găsesc soluţii inovatoare la provocările cu care se confruntă, scrie FastCoExist. Nevoia tot mai mare de infrastructură, locuinţe, transport, joburi, energie, mâncare şi apă apasă pe umerii guvernelor, pe măsură ce oamenii din întreaga lume migrează spre centrele urbane în speranţa unei vieţi mai bune. Multă vreme, eforturile de dezvoltare a unor oraşe “deştepte” au fost conduse de companiile tehnologice aflate în căutare de cumpărători pentru produsele lor, însă în ultimii ani, oraşele au început să adopte o viziune mai holistă şi să caute soluţii inovatoare pentru modul în care serveşte interesele cetăţenilor. FastCoExist a făcut o listă cu cele mai “deştepte” oraşe.

 

 

Barcelona

Barcelona şi-a propus să devină capitala lumii în materie de tehnologie mobilă, iar în prezent găzduieşte cel mai mare eveniment anual destinat oraşelor “inteligente” – Smart City Expo. Recent, oraşul spaniol a fost desemnat capitala europeană a inovaţiei. Barcelona are în proiect 22 de zone “deştepte” care să acopere tot de la internet wireless gratuit, la autosuficienţă energetică. În plus, după ce a câştigat o întrecere a primarilor, va primi de la Bloomberg Philanthropies 5 milioane de euro pentru dezvoltarea unei reţele tutelare digitale menite să sporească asistenţa şi calitatea vieţii persoanelor în vârstă din oraş. O altă iniţiativă fascinantă este BCN Open Challenge, un program care foloseşte platforma de crowdfunding Citymart.com pentru a selecta 6 soluţii inovatoare la 6 provocări ale oraşului.

Copenhaga

Capitala Danemarcei este considerată cel mai verde oraş de pe planetă şi îşi propune să devină prima capitală din lume cu amprentă zero de carbon până în 2025. Faimos în special pentru cultura bicicletei, Copenhaga a inovat şi în ceea ce priveşte clădirile ecologie, extinderea spaţiilor verzi şi transportului public şi folosirea în creştere a energiei regenerabile, furnizându-le cetăţenilor încălzire şi răcorire sustenabile prin intermediul canalelor navigabile şi gropilor de gunoi din vecinătate. Copenhaga nu este însă doar cel mai verde oraş, înregistrând cel mai mare scor în topul FastCoExist în materie de incluziune socială, educaţie şi creativitate. 75% din locuitorii capitalei daneze au smartphone-uri, iar oamenii din oraş sunt cel mai implicaţi în buna funcţionare a lui, fiind antrenaţi în peste 1.000 de iniţiative civice de-a lungul anului.

Totodată, Copenhaga a investit constant în tehnologii “deştepte” pentru transport. De exemplu, 81% din semafoare lor sunt administrate şi monitorizate central, iar 40% din ele sunt prevăzute cu senzori care acordă prioritate autobuzelor. Capitala a încheiat şi un parteneriat cu MIT pentru dezvoltarea unei roţi ce transformă orice bicicletă într-un vehicul electric.

Helsinki

Capitala Finlandei este de multă vreme unul dintre oraşele cu cel mai mare respect pentru informaţii transparente şi la liber. Oraşul le-a oferit cetăţenilor acces la peste 1.200 de baze de date (cele mai multe de la nivelul oraşelor analizate de FastCoExist), în slujba cărora au fost dezvoltate 108 aplicaţii. Helsinki este foarte dezvoltat tehnologiei digitale. Absolut toate clădirile rezidenţiale şi comerciale au aparate de taxat (pentru parcare) inteligente, iar 70% dintre clădirile comerciale sunt dotate cu sisteme automate pentru sporirea eficienţei. Capitala Finlandei a implementat şi o reţea de electricitate inteligentă în oraş şi este primul oraş care vrea să introducă un sistem de “transport în comun la cerere” până în 2025, un serviciu care ar face mașinile personale inutile. Călătorii vor avea la dispoziție o aplicație pe telefon cu mai multe opțiuni ieftine, flexibile și coordonate de deplasare. Ei vor specifica punctul de plecare și destinația și poate câteva preferințe, iar aplicația va planifica traseul și va funcționa ca platformă universală de plată. Aplicația va “gândi” cel mai scurt traseu cu cele mai la îndemână mijloace, de la autobuze la biciclete de închiriat sau feriboturi.

Singapore

Oraşul-stat a dezvăluit recent un program prin care vrea să devină prima “naţiune inteligentă”. Din această strategie face parte instalarea unor “cutii inteligente”, dotate cu senzori şi conectate cu cabluri din fibră optică, care vor simţi oraşul şi vor transmite informaţii în timp real edililor şi cetăţenilor. În afară de asta, Singapore are un sistem de transport public foarte bine pus la punct şi o serie de iniţiative puternice menite să descurajeze utilizarea maşinilor personale, cum ar fi un sistem electroni cu taxe de drum sau perceperea unor taxe mari la vânzarea şi înmatricularea maşinilor noi. Totodată, 98% din serviciile guvernamentale sunt accesibile online, iar Singapore este chitit să-şi înverzească infrastructura, având 2.155 de clădiri certificate ecologic, de departe cel mai mare număr de la nivelul oraşelor analizate.

Vancouver

Locuitorii din oraşul canadian au participat în masă la dezvoltarea unei strategii pe termen lung prin care să transforme localitatea în cel mai verde oraş al lumii până în 2020. La asta va ajuta faptul că 97% din energia din Vancouver provine din surse regenerabile (apa având cea mai mare proporţie). Vancouver a fost unul din pionierii unor subvenţii substanţiale pentru clădiri ecologice, ceea ce a dus la dezvolarea unui mediu de expertiză în această direcţie.

Citiţi întreaga analiză (care include 11 oraşe) pe FastCoExist.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger