La nivel mondial, mai puţin de unul din cinci oameni crede că o duce bine când vine vorba de bani, sănătate fizică, poziţie socială, scop în viaţă şi coeziune comunitară, scrie FastCoExist. Cât de mulţumiţi sunt oamenii de vieţile lor este un indicator mai bun al succesului naţional decât PIB-ul sau speranţa de viaţă; o ţară nu se poate declara de succes dacă oamenii nu sunt satisfăcuţi, indiferent de ce spun economiştii. Un chestionar Gallup a evaluat bunăstarea a 133.000 de adulţi din 135 de ţări, rezultatele, deşi publicate recent, fiind valabile pentru anul 2013.
În chestionar erau 10 întrebări din cinci categorii: scop în viaţă, social, financiar, comunitate, fizic. La prima, de exemplu, una dintre întrebări era “Vă place ce faceţi în fiecare zi?”, iar la “financiar”, respondenţii au fost întrebaţi, printre altele, “aţi fost îngrijorat/ă de bani în ultimele şapte zile?” La final, studiul a stabilit dacă oamenii “prosperă”, “se zbat” sau “suferă”.
La nivel mondial, doar 17% din oameni “prosperă” la trei sau mai multe categorii, cele două Americi având cel mai mare procentaj de oameni prosperi la trei categorii (33%), iar Africa subsahariană pe cel mai mic (9%). Cele două Americi au şi cel mai mare număr de satisfăcuţi la capitolele scop în viaţă (37%), social (43%), comunitate (37%) şi fizic (36%). Regiunea este mai deficitară însă la capitolul “financiar”, unde Europa e cea mai prosperă (37%).
La nivel individual, Panama, o ţară care o duce bine şi economic, are de departe cel mai mare număr de oameni satisfăcuţi la trei categorii (61%), fiind urmată de Costa Rica (44%), Danemarca (40%), Austria (39%) şi Brazilia (39%). Suedia a obţinut cel mai bun procentaj la capitolul financiar (72%), ţările europene ocupând primele şapte locuri la această categorie.
Pe ultimul loc la trei categorii este Siria, unde doar 1% dintre oameni se declară satisfăcuţi de viaţa lor, urmată de Afganistan (tot 1%), Haiti (3%), Republica Democrată Congo (5%) şi Ciad (5%). Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au înregistrat cele mai mici procente la capitolul “scop în viaţă”, studiul atribuind asta ratei ridicate a şomajului, care poate conduce la nelinişte socială şi instabilitate politică.
Puteţi citi şi:
Opt oameni mor zilnic, încercând să ajungă într-o ţară mai bogată
Ţările în care e cel mai bine şi cel mai rău să trăieşti ca bătrân
În doar 16 din 148 de ţări femeile se descurcă mai bine decât bărbaţii