Cum alegem electrocasnicele și autoturismele cele mai prietenoase cu mediul?

1

Sunteți în căutarea unui televizor nou? Nu plecați la cumpărături fără să rețineți că un televizor cu LCD cu lumină de fundal cu LED-uri este cel mai eficient energetic de pe piață. Acestea consumă cu 25% mai puțină energie electrică decât ecranele LCD convenționale cu lumină de fundal CCFl (lămpi fluorescente cu catod rece) și cu 40% mai puțin decât televizorele cu plasmă.

Pentru o decizie în cunoștință de cauză și, mai ales, în armonie cu mediul, site-ul www.topten.info.ro vă stă la dispoziție pentru o comparație detaliată a electrocasnicelor existente pe piață, din punct de vedere al prețului, capacității, consumului, eficienței energetice și altor factori. Pe www.topten.info.ro puteți alege o mașină de spălat, un frigider, un autoturism, o imprimantă sau un televizor care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră, dar, mai ales, protejează mediul.

Dacă vi se pare că Skoda Octavia emite o cantitate prea mare de dioxid de carbon, 126 g/km, puteți să alegeți un Volvo, care emite 105 g/km, iar dacă vă permiteți să dați peste 1 milion de lei pe un Toyota Prius, reduceți emisiile de CO2 la 89 g/km. La alegerea mașinii, trebuie să știți că autovehiculele 4X4 consumă cu 30-40% mai mult carburant, motoarele pe benzină sunt mai puțin poluante și mai ieftine, dar consumă mai mult sau cutia automată de viteză conduce la consum suplimentar de combustibil de circa 15%.

Chiar dacă nu aveți în plan să vă cumpărați un frigider nou sau o nouă mașină de spălat, ar trebui să știți că dacă electrocasnicele actuale au depășit o vechime de zece ani ar trebui să faceți o nouă investiție.

Alegerea unei mașini de spălat trebuie să țină cont de cei trei indicatori stabiliți pentru ciclul standard pentru bumbac la temperatura de 60 grade Celsius: consumul de energie, eficiența spălării și eficiența centrifugării. Consumul de apă pe ciclu trebuie să fie, conform recomandărilor topten.info.ro, de maximum 50 de litri.

Este indicat să ţineţi cont la capitolul costuri nu numai de preţul de achiziţie al maşinii de spălat rufe, ci să luaţi în considerare şi cheltuielile de funcţionare pe durata de viaţă, de 15 ani. Acestea au o pondere mult mai mare decât investiţia iniţială și sunt:
– Cheltuielile cu energia pe durata de viaţă
– Cheltuielile cu apa pe durata de viaţă
– Cheltuielile cu detergenţii
– Cheltuieli datorate calităţii (fiabilităţii) componentelor aparatului şi facilităţilor oferite (funcţiilor suplimentare)

Toate aceste costuri pentru mașinile de spălat recomandate sunt disponibile pe www.topten.info.ro, putând, astfel, compara mai multe produse ale diferitelor mărci. Nu vă hotărâți între o mașină de spălat Whirlpool și una Indesit, poate eficiența energetic vă ajută să vă decideți. Este important să vă orientaţi numai către echipamente din clasele triplu A: A sau A+/A/A.

Printre criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere la cumpărarea unei imprimante se numără: să fie etichetate Energy Star, să poată imprima pe hârtie reciclabilă, să aibe un consum maxim de electricitate de 2 W în modul Sleep și un consum maxim de electricitate în modul Off.

Dacă www.topten.info.ro vă ușurează munca de a alege un produs electrocasnic prietenos cu mediul, trebuie să aveți în vedere și utlizarea acestuia fără a emite în exces substanțe poluante. Astfel, e recomandabil să nu țineți produsele în priză mai mult decât e necesar și să vă amintiți să le deconectați când nu le folosiți. În ciuda implementării politicilor energetice, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a estimat că, în condițiile continuării aplicării tuturor măsurilor de eficiență energetică privind aparatura electronică și electrocasnică din clădiri, consumul de electricitate va crește cu circa 25% până în 2020 față de anul 2000. Potrivit aceleiași surse, cea mai rapidă creștere în cererea de electricitate este cauzată de funcționarea aparatelor în modurile standby si off. Această măsurătoare este valabilă în cazul imprimantelor.

La sfârșitul ciclului de viață, aparatele electrocasnice nu trebuie depozitate cu deșeurile urbane. Există mai multe campanii demarate de autorități, precum Marea debarasare, prin care se pot recupera și elimina deșeurile provenite din aparatura electrică și electronică. De asemenea, vă puteți adresa magazinului de unde ați cumpărat produsul pentru a vă interesa cu privire la opțiunile de buy-back. Cât privește autoturismele, acestea pot fi incluse în programe guvernamentale de înnoire a parcului auto, precum programul Rabla.

Topten.info.ro este proiectul Institutului de Cercetări și Modernizări Energetice (ICEMENERG) și face parte din familia europeană a site-urilor topten.info din 17 țări. Proiectul a fost implementat în România în parteneriat cu Fundația Terra Mileniul III.

Foto: Flickr / szeretlek


Un comentariu

  1. Pingback: Cum alegem autoturismele si electrocasnicele prietenoase cu mediu « Sfaturi verzi, pentru viata ta!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger