Vânătorii de balene și activiștii se bat cu tunuri de apă în largul Antarcticii

2

Vânătorii de balene japonezi i-ar fi atacat cu tunuri de apă pe activiștii care militează împotriva vânătorii de balene și care îi hăituiau pe niponi în apele înghețate din largul Antarcticii, în speranța de a opri măcelul anual care lasă în urmă până la 1.000 de victime.

Duminică, 2 ianuarie, fondatorul organizației internaționale pentru conservarea vieții marine Sea Shepherd Conservation Society, Paul Watson, vorbea la telefon cu Associated Press, când vânătorii de balene japonezi au bombarda cu un tun de apă una din bărcile gonflabile ce făceau parte din grupul său, informează Huffington Post. Purtătorul de cuvânt al Institutului de cercetare a cetaceelor din Tokio, instituția care sponsorizează vânătoarea niponă anuală de balene, a refuzat să facă vreun comentariu în acest sens.

În fiecare an, Japonia și organizația Sea Shepherd se acuză reciproc de acte de agresiune, însă acestea sunt de obicei imposibil de verificat, din moment ce răfuielile lor au loc în zone îndepărtate din largul Antarcticii. Niponilor le este permis să prindă o anumită cantitate de balene sub restricțiile Comisiei internaționale privind reglementarea vânării balenelor, însă numai dacă acestea sunt folosite pentru cercetare și nu în scopuri comerciale. Carnea de balenă care nu este folosită în laborator este vândută pentru consum în Japonia, iar criticii spun că acesta ar fi adevăratul motiv din spatele expedițiilor de vânătoare.

Fiecare sezon de vânătoare de balene în apele Antarcticii ține din decembrie până în februarie. Membrii organizației Sea Shepherd au detectat primul vas al flotei japoneze vinerea trecută, iar până sâmbătă au depistat alte două, pe o suprafață de 3.200 de kilometri, la sud-est de Noua Zeelandă. „I-am prins înainte să se apuce de vânat și acum suntem pe urmele lor. Sperăm să ne asigurăm că nu vor ucide nici o balenă sezon acesta”, s-a pronunțat Watson.

În februarie anul trecut, Peter Bethune, activist la Sea Shepherd, a fost arestat după ce a sărit la bordul navei nipone Shonan Maru 2, destinată vânării balenelor, pentru a protesta împotriva scufundării ambarcaţiunii Ady Gil, deţinută de organizația pe care o reprezintă. Bethune cârmuia Ady Gil pentru a hărţui echipajul japonez, însă barca să cu motor a fost despicată în două după o coliziune cu vasul de vânătoare. Activistul neozeelandez s-a ales în cele din urmă cu cinci capete de acuzare: încălcarea proprietăţii, lovire şi alte violenţe, posesia ilegală a unui cuţit, distrugerea proprietăţii şi sabotaj.

Asta după ce a sărit la bordul vasului japonez, pe întuneric, de pe un skijet, şi a încercat un citizen arrest, cerându-i căpitanului nipon despăgubiri în valoare de 3 milioane de dolari. Bethune a fost reţinut de echipajul navei de vânătoare şi arestat la 12 martie 2010, când aceasta s-a întors în Japonia. Într-un inverviu acordat la acea vreme publicaţiei Sunday Star-Times, din Noua Zeelandă, Bethune povestea că a fost escortat de 100 de agenţi de securitate când a trebuit să reconstituie episodul din februarie anul trecut. „Aveam o cagulă trasă peste cap, ca un ucigaş psihopat”, a spus el. „A fost ciudat”.

Foto: EPA

Tags:



2 comentarii

  1. Pingback: Păsări moarte cad din cer în Suedia, iar milioane de cadavre de pești sunt raportate în SUA, Brazilia și Noua Zeelandă » Think Outside the Box

  2. A fost si un film la HBO pe tema asta. Impresionant cum activistii au intrat cu propriul vapor in coliziune cu un pescador japonez provocandu-i acestuia pagube. De atunci pescadoarele japoneze sunt insotite de neve militare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger