Suspicioşii se prind mai greu cînd sunt minţiţi

1

Cunoaşteţi acel gen de persoană – sau poate sunteţi una – aflată tot timpul în alertă, suspicioasă, decisă să nu se lase păcălită de nimeni. Principiul de funcţionare în societate al acesteia e „lasă că ştiu eu cum stau lucrurile, toată lumea e pe interes şi vrea să mă ducă de nas”. La polul opus e omul încrezător, care, chiar şi după experienţe de viaţă dureroase, respinge paranoia ca strategie socială.

Preferăm de obicei compania celor încrezători, dar credem că totuşi cinicul are dreptatea lui şi se frige mai rar. Doi psihologi, Nancy Carter şi Mark Weber, au studiat această percepţie şi au confirmat-o: 85% dintre noi suntem convinşi că oamenii încrezători detectează mai greu minciuna decît suspicioşii.

Dar aşa e oare? Dacă ar fi aşa, am mai reuşi să ne înţelegem între noi în viaţa de zi cu zi fără să trebuiască mereu să producem dovezi ale bunelor noastre intenţii?

Carter şi Weber au măsurat la 29 de subiecţi nivelul de credulitate şi apoi i-au rugat să urmărească nişte interviuri pentru angajare regizate. Actorii care jucau rolul intervievaţilor trebuiau să fie cît se poate de convingători ca să fie angajaţi, dar jumătate dintre ei trebuiau să strecoare trei minciuni în discuţie.

Surprinzător, subiecţii mai încrezători au fost cei care au detectat cel mai bine mincinoşii. Subiecţii mai încrezători au observat mai uşor schimbările de ton şi semnele care trădau minciuna.

Studiul nu oferă şi o explicaţie certă, dar cei doi psihologi au făcut cîteva speculaţii

-cei care ştiu să detecteze mai uşor minciunile sunt mai încrezători pentru că îşi cunosc capacităţile şi nu se tem că vor fi păcăliţi, în timp ce suspicioşii au detectorul de minciuni mai slab şi de aceea stau mereu în gardă

-cei dispuşi să-şi asume riscuri sociale au şi o viaţă socială mai bogată şi învaţă mai bine cum să detecteze minciunile, suspicioşii nu învaţă niciodată să înoate pentru că nu intră în apă de frica rechinilor

-unii s-au născut cu abilităţi sociale mai bune decît alţii

Lumea e plină de prădători de tot felul, dar dacă ne imaginăm mereu că suntem în pericol să fim ţinte, paralizăm în frică şi inactivitate.

Tags:



Un comentariu

  1. Pingback: TOTB.ro - Stângacii sunt mai afectaţi de frică decât dreptacii » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger