Primul zbor internaţional cu un avion solar

1

Un avion solar a efectuat primul zbor internaţional alimentat cu energie de la soare, vineri, a anunţat Reuters. Solar Impulse a decolat din vestul Elveţiei şi a aterizat la Bruxelles după un zbor de 13 ore.

“Obiectivul este să demonstrăm ce putem face cu tehnologia existentă privind energia regenerabilă şi eficienţa energetică”, a declarat pilotul şi co-fondatorul proiectului, Andre Borschberg. Acesta crede că tehnologia solară poate fi folosită pentru alimentarea maşinilor şi a locuinţelor.

Proiectul Solar Impulse a început în 2003 cu un buget pe 10 ani de 90 de milioane de euro. Avionul este dotat cu 12.000 de celule solare. Acesta a realizat primul zbor în aprilie 2010, iar trei luni mai târziu a stabilit recordul de cel mai lung zbor cu un avion solar – 26 de ore.

Viteza avionului este de 70km/h. Din acest motiv el nu reprezintă o ameninţare pentru avioanele comerciale care ating de zece ori această viteză. Un zbor comercial între Geneva şi Bruxelles durează puţin peste o oră. Acesta a fost zborul cu numărul 5 al Solar Impulse, celelalte având loc doar în Elveţia.

Foto: Flickr / cvrcaki

Cititi si:

Primul sutien prietenos cu mediu a fost lansat pe piata

Cele mai mari 20 de tari producatoare de petrol

Cresterea energiei solar s-a dublat in 2010

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Avionul solar a ajuns la Washington, înainte de ultima parte a călătoriei de traversare a SUA | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger