Parkour = comuniunea dintre adolescenții arabi și cei israelieni

0

Această disciplină fizică, parkour-ul, îi îndeamnă pe practicanți să se deplaseze cu viteză prin mediul înconjurător, sărind de pe un acoperiș pe altul sau răsucindu-se cu picioarele proptite de pereți ori deasupra oricărui obstacol întâlnit în cale. O activitate socială prin natura sa, parkour-ul începe să înlăture diviziunile politice din Ierusalim, începând cu adolescenții.

Grupurile separate de arabi și israelieni care practică această disciplină – trecerea peste orice obstacol prin găsirea celui mai eficient și mai rapid mod de a ajunge din punctul A în punctul B folosind doar mijloacele propriului corp – sunt aduse laolaltă de pasiunea lor pentru acrobații. „Există un grup evreiesc, din sudul orașul, iar alături de ei este un arab, Yazan, care trăiește într-un sat din sudul Ierusalimului”, spune fotograful Matanya Tausig, care imortalizează traseele adolescenților, pentru The Independent. „Au început să se antreneze împreună, așa că încep să apară grupuri mixte. Întreaga prietenie este bazată pe sport”.

Internetul și mai ales Facebook-ul a facilitat această comuniune. Mulți dintre tinerii care practică parkour-ul în Ierusalim s-au inspirat din clipuri video de pe Youtube, deși există diferențe de abordare: dacă adolescenții evrei folosesc mișcări învățate la cursurile de gimnastică, cei arabi și-au dezvoltat propria tehnică folosind mișcări de capoeira, un dans brazilian care combină artele marțiale cu sportul.

Foto: Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger