Lentile de contact sau ochelari? Care dintre ele are un impact mai redus asupra mediului?

2

Lentilele de contact au o durata scurta de viata, caracteristica ce nu se pupa cu dezvoltarea durabila, insa ochelarii, la randul lor, sunt confectionati din metal si din alte materiale care lasa o anumita amprenta asupra mediului. Care este atunci alergerea mai sustenabila?

Impactul ochelarilor asupra mediului

Presupunand ca inlocuirea lor are loc o data la circa trei ani sau mai mult, ochelarii sunt considerati bunuri durabile. Odata ce au fost confectionati, nu mai prezinta nici un risc asupra mediului, insa fabricarea, transportarea si sfarsitul ciclului lor de viata trebuie luate in calcul, scrie Pablo Paster, comentator pentru publicatia Tree Hugger si consultant pe probleme de mediu in cadrul unei companii de software. Ramele ochelarilor sunt confectionate de regula din metal si/sau plastic, iar lentilele, la randul lor, desi dau impresia ca ar fi din sticla, sunt fabricate de cele mai multe ori din plastic acrilic. Materia prima din spatele acestor materiale este extrasa din sol, in afara cazurilor in care acestea din urma sunt reciclate, intens procesata si transportata pe distante mari. Dupa acest proces, fabricarea ramelor si a lentilelor are un impact minim, dar deloc neglijabil asupra mediului. Mai mult, trebuie luat in calcul si momentul in care ochelarii sunt inlocuiti – in loc sa ajunga la gunoi si sa ingroase randurile deseurilor, mai indicat ar fi ca fostii lor posesori sa ii daruiasca mai departe.

Impactul lentilelor de contact asupra mediului

Lentilele de contact au o durata scurta de viata, majoritatea fiind proiectate sa nu reziste mai mult de o luna, continua Pablo Paster. Asta inseamna ca o pereche de ochelari face cat 36 de perechi de lentile de contact in ceea ce priveste durabilitatea. Chiar daca acestea din urma sunt confectionate dintr-o cantitate aproape neglijabila de plastic, recipientele de unica folosinta in care sunt vandute poarta pacatul ambalarii, la care se adauga si sticlutele cu solutie salina care trebuie produse, ambalate si trimise consumatorilor.

In lipsa unor studii clare care sa calculeze amprenta asupra mediului pentru cele doua categorii de produse, consultantul pe probleme de mediu ne ofera propriul sau verdict, bazat pe experienta profesionala de pana acum. El mizeaza pe ochelari si ii lauda pe cei care poarta de zeci de ani aceeasi pereche in speranta ca vor fi din nou la moda.

Foto: Flickr/danisabella

Tags:



2 comentarii

  1. Mi se pare exagerat sa faci studii de impact asupra mediului legate de ochelari. Sunt atat de multe studii care nu se fac, sau care nu intereseaza pe nimeni, ca de exemplu sticlele de plastic, sacosele de plastic, ambalajele care reprezinta mai mult de 25% din greutatea produsului (ambalajul chilotilor “da firma” cantareste mai mult decat chilotii continuti) etc, incat sa citesc un studiu despre ochelari – pe care eu ii folosesc fara a-i fi schimbat de 4-5 ani – mi se pare amuzant.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger