Creșterea explozivă a orașelor în următoarele două decenii prezintă un risc uriaș asupra oamenilor și mediului, arată o cercetare a mai multor universități americane, inclusiv Yale și Stanford.
Studiul prezice că până în 2030, zonele urbane se vor extinde cu peste 1,5 milioane de kilometri pătrați, aproape suprafața Mongoliei pentru a răspunde nevoilor celor 1,47 miliarde de oameni care vor locui în plus în orașe.
“Este probabil ca aceste orașe să fie dezvoltate în locuri diverse din punct de vedere biologic”, spune Karen Seto, autor principal al studiului, care adaugă că aceste locuri ar putea fi pădurile, savanele, zonele de coastă, adică locuri sensibile și vulnerabile.
Cercetătorii au observat că dintre toate zonele, oamenii se extend cel mai mult în regiunile de coastă, care sunt și cele mai vulnerabile din cauza riscului de inundații, uragane, tsunami și alte fenomene extreme.
Schimbările asociate cu urbanizarea determină multe modificări ale mediului, de la pierderea habitatului pentru animale și schimbarea indirectă a utilizării terenurilor agricole până la schimbarea climatului în regiune, se arată în raport.
Imaginile din satelit analizate pentru acest studiu arată că între 1970 și 2000, amprenta urbană a crescut cu peste 58.000 de kilometri pătrați, jumătate din statul Ohio, dar creșterea reală este mult mai mare întrucât sunt suprafețe care n-au fost surprinse de imaginile din satelit.
Foto: Flickr / louistan
Sursa: Science Daily