Ziua Petrov sau cum s-a evitat un război nuclear în 26 septembrie 1983

1

Puţină lume ştie că în data de 26 septembrie 1983 un ofiţer URSS pe nume Stanislav Yevgrafovich Petrov a fost cel care a evitat un posibil conflict nuclear, la ale cărui urmări n-am vrea să ne gândim.

 

 

Locotenent-colonelul Stanislav Yevgrafovich Petrov era ofiţer de serviciu pe 26 septembrie 1983; la un moment dat, sistemul de avertizare a transmis o informaţie privind lansarea unei rachete americane. Petrov nu s-a agitat, bănuind că era vorba de o eroare a sistemului (eroare de computer). Apoi, sistemul a avertizat că o altă rachetă americană fusese lansată. Apoi alta, apoi alta şi tot aşa, până la cinci rachete. Ulterior, cei care au investigat incidentul au stabilit că, într-adevăr, fusese o eroare cauzată de alinierea, la mare altitudine, a unui grup de nori cu imaginea de satelit asupra bazelor militare americane supravegheate.

Dar, în Rusia, semnalele luminoase arătau că americanii au lansat rachetele şi ofiţerii urlau la soldaţi să îşi păstreze calmul. Înregistrările oficiale ale momentului nu au surprins tot ce s-a întâmplat, iar când Petrov a fost anchetat şi întrebat de ce nu a notat totul în jurnal, aşa cum cerea procedura, acesta a răspuns: „Pentru că aveam o mână pe telefon, una pe intercom şi nu mai aveam şi a treia mână să iau notiţe”. La vremea respectivă, politica URSS era de lansare la avertisment, dar radarul rusesc nu detecta nicio rachetă la orizont. Însă aşteptarea pentru a identifica o rachetă scădea şansele de răspuns armat pentru URSS, cu fiecare minut. Superiorii lui Petrov erau cei care, primind informaţiile de la acesta, ar fi urmat să ia decizia apăsării butonului de începere a unui război nuclear.

Petrov, însă, şi-a menţinut până la final poziţia, suspectând că totul era o eroare a sistemului. Dar dacă ar fi fost altcineva de serviciu în locul lui, în noaptea cu pricina? Cineva mai zelos în urmarea întocmai a procedurilor şi cu mai puţin creier pentru a lua decizii de unul singur? Petrov a ales să transmită superiorilor săi că mesajul de avertizare privind lansarea de rachete americane era o alarmă falsă şi a făcut asta bazându-se exclusiv pe credinţa sa personală (de militar experimentat) că SUA nu ar fi atacat niciodată URSS-ul numai cu cinci rachete. Iniţial, după ce lucrurile s-au calmat, Petrov a fost felicitat, apoi interogat şi apoi acuzat că nu a respectat procedura standard. La câteva luni după incident, el a demisionat din armată, iar starea sa de sănătate fusese afectată serios de întreaga poveste. Potrivit Wikipedia, Petrov este acum pensionar, trăieşte modest, retras în oraşul Fryazino, cu o pensie de 200 de dolari pe lună.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: TreeHugger


Un comentariu

  1. Pingback: Ziua Petrov sau cum s-a evitat un război nuclear în 26 septembrie 1983 « criomonspic

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger