Când scrisul aduce moartea: Jurnaliști uciși în 2013

0

3 mai e ziua în care, an de an, pe fondul speranțelor pentru o presă mai liberă și mai aproape de adevăr, se face și un bilanț negru, fiind Ziua Mondială a Libertății Presei. Mai precis, se numără victimele libertății de exprimare din rândurile jurnaliștilor. Și în prima parte a anului 2013 avem, din păcate, numeroase cazuri de jurnaliști care și-au pierdut viața la datorie. Pe site-ului Comitetului de Protejare a Jurnaliștilor găsim un bilanț care arată că 26 jurnaliști au fost uciși în prima parte a acestui an și că cele mai periculoase țări din acest punct de vedere sunt Siria, Pakistan, Brazilia, Somalia și Turcia.

 

 

În cele ce urmează, vă prezentăm, pe scurt, poveștile acestor ziariști.

 

Raage(1)Mohamed Ibrahim Raage, Radio Mogadishu, Televiziunea Națională Somaleză
21 aprilie 2013, în Mogadishi, Somalia

Potrivit jurnaliștilor locali, doi bărbați neidentificați l-au împușcat pe Mohamed de mai multe ori, în fața casei sale din districtul Dharkenley din capitala somaleză. După o perioadă în exil, Mohamed (34 de ani) se întorsese recent în Somalia pentru a lucra ca reporter și producător pentru Radio Mogadishu și Televiziunea Națională Somaleză. El a acoperit subiecte legate de guvern și parlamentari.

Jurnalistul plecase din Somalia în 2009 din cauza nesiguranței din țară, stabilindu-se o vreme în Kampala, Uganda. Poreclit “Honest” (Cinstitul), el a lucrat anterior la postul independent de radio Shabelle. Jurnaliștii locali susțin că a fost ucis de militanți Al-Shabaab din cauza afilierii sale la media de stat. Alți jurnaliști de la Radio Shabelle au fost avuți în vizor de militanți anul trecut. În urma sa au rămas o soție însărcinată și doi copii.

 

Aslam DurraniDaily Pakistan
16 aprilie 2013, în Peshawar, Pakistan

Durrani, în vârstă de 55 de ani, era editor la Daily Pakistan și a fost ucis într-un atac sinucigaș cu bombă, în timpul unui miting pentru Partidul Național Awami. Alți 20 de oameni au fost uciși atunci în atentatul care a avut loc în populatul cartier Yakatoot. Explozia a avut loc imediat după sosirea liderilor partidului. Doi alți jurnaliști au fost răniți.

Grupul militant Tehrik-i-Taliban Pakistan și-a asumat responsabilitatea atacului care a avut loc cu două săptămâni înaintea alegerilor naționale. Ținta atacului era un avocat care candida pentru un loc în parlament. Acesta a supraviețuit. Jurnalistul avea soție și patru fii.

 

imagesWalgney Assis Carvalho, jurnalist freelancer
14 aprilie, în Coronel Fabriciano, Brazilia

Un agresor neidentificat l-a împușcat pe Carvalho, în vârstă de 43 de ani, în timp ce se afla într-un restaurant. Brazilianul a fost împușcat cel puțin de două ori în spate, înainte de a pleca cu motocicleta sa. Carvalho era un fotojurnalist freelancer care publica în Vale do Aco din statul Minas Gerais din sud-estul Braziliei.

Durval Angelo, membru al congresului de stat și președintele comisiei pentru drepturile omului a postat pe Twitter că autoritățile investighează o posibilă legătură între uciderea lui Carvalho și a unui alt jurnalist de la Vale do Aco, Rodrigo Neto, de pe 8 martie. Se pare că Walgney Assis Carvalho spusese că știe cine l-a omorât pe Rodrigo Neto, dar n-a dat niciun nume.

Neto s-a ocupat de subiecte legate de corupția din poliție și primea în mod frecvent amenințări, mai ales cu ocazia cazurilor ofițerilor de poliție care erau suspectați de implicare în crime locale. Un jurnalist local și prieten al lui Neto a spus că “la fel ca și Rodrigo, Carvalho știa prea multe”.

 

Abdul Raheem Kour Hassan, Watan FM
Dată necunoscută, în Damasc, Siria

Guvernul sirian a informat familia jurnalistului pe 1 aprilie 2013 că acesta a murit, dar nu a oferit detalii despre data și circumstanțele morții sale. Jurnalistul fusese arestat în ianuarie la Damasc.

Hassan a murit în timp ce era ținut într-o închisoare din Siria cunoscută pentru abuzurile grave asupra prizonierilor. Reprezentanții postului de radio unde lucra și grupurile pentru libertatea presei susțin că Hassan a fost torturat până a murit.

 

Ghaith+Abdul-AhadGhaith Abd al-JawadQaboun Media Center
10 martie 2013, în Damasc, Siria

Al-Jawad relata despre conflicte și proteste pentru Qaboun Media Center, un grup de jurnalism cetățenesc de opoziție, care filmează conflictele din cartierul Qaboun și public online filme neatribuite.

Jurnalistul a fost ucis împreună cu șeful grupului de jurnaliști, Amr Badir al-Deen Junaid, ca urmare a focurilor trase de forțele pro-Assad.

Qaboun Media Center a postat sute de filme de la deschiderea contului de YouTube în 2011. Alte centre media similare au apărut în Siria pe măsură ce tot mai mulți cetățeni au început să documenteze conflictele care afectează comunitățile.

 

Walid Jamil AmiraJobar Media Center
3 martie 2013, în Damasc, Siria

Amira a fost ucis de focurile trase în timp ce documenta conflicte din suburbia Abaseen a Damascului. Mai multe grupuri ale opoziției susțin că jurnalistul a fost ucid de un lunetist pro-Assad.

El filma pentru Jobar Media Center, un grup similar Qaboun Media Center.

 

Olivier-VoisinOlivier Voisin, jurnalist freelancer
24 februarie, 2013, în Antakya, Turcia

Voisin a fost rănit de un obuz pe 21 februarie, în timp ce relata despre operațiunile unui grup armat de opoziție din provincial Idlib din Siria. Jurnalistul, rănit la cap și la braț, a fost trimis la un spital turcesc din Antakya, unde a murit trei zile mai târziu.

Relatările nu au menționat dacă obuzul provenea de la armata guvernului sau din focuri rebele ori dacă jurnalistul era cel țintit.

Voisin, jurnalist francez freelancer, a publicat în mai multe publicații locale și internaționale, printre care Le Monde, The Guardian și Agenția France-Presse. El s-a deplasat în unele dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnaliști, precum Libia, Haiti, Somalia, Brazilia și Kenya.

 

Mafaldo Bezerra GoesFM Rio Jaguaribe
12 februarie, 2013, în Jaguaribe, Brazilia

Doi ucigași profesioniști l-au împușcat pe Goes, în timp ce mergea de acasă spre postul de radio unde lucra. Realizator al unei emisiuni radio,  Goes a fost împușcat de cel puțin cinci ori în cap și abdomen.

El obișnuia să denunțe pe post  grupuri criminale de pe plan local și traficanți de droguri . Membrii familiei au spus că jurnalistul primea amenințări cu moartea. Un reprezentant al poliției a declarat că acesta a murit din cauza profesiei sale și că a înfuriat multă lume. Poliția a anunțat că i-a identificat pe ucigași, iar execuția a fost ordonată de un traficant de droguri aflat la închisoare.

 

Mohamed al-MesalmaAl-Jazeera
18 ianuarie 2013, în Daraa, Siria.

Al-Mesalma a fost ucis de un lunetist, în timp ce relata despre luptele din satul Basri al-Hariri. El era stabilit în Daraa de aproximativ un an, de unde relata pentru Al-Jazeera despre conflictele dintre armata siriană și forțele de opoziție.

În timpul atacului, a fost filmat alergând pe străzi împreună cu echipa de la Al-Jazeera, înainte de a fi ucis. În momentul în care a murit, el ținea microfonul postului TV la care lucra.

 

xareed-300x229Abdihared Osman Aden, Shabelle Media Network
18 ianuarie 2013, Mogadishu, Somalia

Jurnalistul a fost ucis de un agresor neidentificat la 7 dimineața, în timp ce mergea spre serviciu. După ce a fost împușcat de cel puțin trei ori, a murit la un spital din localitate.

Abdihared a fost cel de-al cincilea jurnalist de la Shabelle omorât în ultimele 13 luni.

Acesta lucra ca producător la postul tv, avea 43 de ani și a lăsat în urmă o soție și doi copii.

 

images (1)Yves DebayAssault
17 ianuarie 2013, în Aleppo, Siria

El a fost ucis de un lunetist, în timp ce relata despre luptele din Aleppo, Siria. Debay era jurnalist belgian, născut în Franța, și se stabilise în Aleppo, de unde scria pentru revista sa online, Assault. El era un corespondent de război veteran și a scris mai multe cărți despre conflictele militare.

Syrian Media Center, un grup de presă afiliat opoziției din Siria, susține că jurnalistul a fost ucis de un lunetist al regimului sirian. Debay a fost primul jurnalist mort în Siria în 2013.

 

Mirza Iqbal HussainNews Network International
10 ianuarie 2013, în Quetta, Pakistan

Jurnalistul agenției independente de știri din Pakistan a murit la spita din cauza rănilor provocate de explozia unei bombe.
Cele două explozii care au avut loc la scurt timp au ucis zeci de oameni, inclusiv polițiști, salvatori și jurnaliști care au ajuns la fața locului imediat după prima explozie.

 

Imran Shaikh, cameraman pentru Samaa TV, și Saif ur Rehman, reporter, au fost ceilalți doi jurnaliști uciși. Lashkar-e-Jhangvi, un grup militar sectant, și-a asumat responsabilitatea atacului.

 

Suhail Mahmoud al-AliDunya TV
4 ianuarie 2013, în Damasc, Siria

Editor de știri și reporter pentru postul Dunya TV, pro-guvern, a murit în urma rănilor provocate de patru gloanțe încasate pe 31 decembrie. Agresorii l-au împușcat în mașina sa în timp ce se deplasa spre casă.

Alți nouă jurnaliști au fost uciși în 2013 din motive care nu au fost confirmate ca având legătură cu meseria lor:

 

Daniel Alejandro Martínez BalzaldúaVanguardia

23 sau 24 aprilie 2013, în Saltillo, Mexic 

Corpul mutilat al jurnalistului a fost găsit împreună cu al unui prieten pe o stradă din Saltillo. Ultima dată fusese văzut la redacție în ziua anterioară, înainte de a pleca să documenteze un subiect. Nu s-a întors niciodată.

Martinez avea 22 de ani și lucra de doar o lună la secțiunea de societate a ziarului. Fotografii din acest department au fost de-a lungul timpului ținta grupurilor de crimă organizată din cauză că au surprins în imagini membri ai cartelurilor.

 

132053_periodistagua_principalJaime Guadalupe González DomínguezOjinagaNoticias

3 martie 2013, în Ojinaga, Mexic

Jurnalistul a fost împușcat de un om neidentificat în timp ce mânca la un restaurant fast-food în orașul Okinaga, la granița cu Texasul. Potrivit investigatorilor, camera jurnalistului a fost luată, dar nu furtul ar fi fost motivul crimei.

OjinagaNoticias este un site de știri care acoperă evenimente locale, sport, infracțiuni și politică, dar niciunul dintre relatăril recente nu indicau un motiv pentru uciderea jurnalistului. Jurnaliștii locali spun, însă, că doar includerea numelui unui membru al cartelurilor poate pune jurnaliștii în pericol.

 

 

Mehmood Jan AfridiThe Daily Intekhab
1 martie 2013, în Kalat, Pakistan

Bărbați înarmați l-au ucis pe Afridi, 48 de ani, în timp ce mergea spre un club local de presă dinspre casa lui. El a lucrat la The Daily Intekhab timp de 20 de ani și era președintele Clubului de Presă Kalat.

Colegii săi susțin că jurnalistul a primit amenințări din partea unui grup naționalist, potrivit Associated Press, dar presa locală nu confiră acest lucru. Membri ai Pakistan Press Foundation spun că este greu să determini care au fost motivele crimei, întrucât nu există siguranță public sau investigații în cazul crimelor.

 

Malik Mumtaz, Geo TV and News International
27 februarie 2013, în Miran Shah, Pakistan 

Mumtaz a fost ucis de un bărbat neidentificat dintr-o mașină cu geamuri fumurii în timp ce conducea spre casă. Acesta a fost jurnalist mai bine de 20 de ani și fusese ales președintele al clubului local de presă, recent.

El a scris de curând despre un program controversat de vaccinare împotriva poliomielită. Cei care administrează vaccinurile au fost uciși în decembrie de militanți care susțin că programul este un paravan pentru activitățile serviciilor de inteligență.

Niciun grup nu și-a asumat responsabilitatea pentru uciderea jurnalistului.

 

images (2)Luis ChoyEl Comercio
23 februarie 2013, în Lima, Peru 

Jurnalistul de 39 de ani a fost împușcat mortal în fața casei sale din Lima de către un agresor neidentificat. Martorii spun că jurnalistul a avut o discuție cu un bărbat care l-a somat să iasă din mașina sa. Acesta l-a împușcat de două ori în cap și o dată în abdomen, apoi s-a urcat într-o mașină care îl aștepta.

Choy era fotograf și, pe lângă asta, vindea mașini. Poliția nu a stability motivul crimei, dar uciderea jurnalistului are loc într-un context al înmulțirii crimelor, numărul acestora dublându-se din 2000 până acum.

 

2859.largeAhmed Rajib Haider, freelancer
15 februarie 2013, în Dhaka, Bangladesh 

Bloggerul a fost ucis de agresori care mânuiau macete în fața casei sale. El critica pe blogul său islamismul fundamentalist și grupurile islamiste și scria despre protestele naționale pentru introducerea pedepsei cu moartea pentru liderii partidului Jamaat-e-Islami care erau judecați pentru crime de război.

El folosea și Facebook-ul pentru a susține protestele și a încuraja oamenii să participe. Poliția a arestat cinci oameni care au mărturisit crima și au spus că au primit ordin de la un lider al grupului Islami Chhatra Shibir  să îl ucidă pe Haider și era obligația lor religioasă să facă asta.

 

Nemi Chand Jain, jurnalist freelancer
12 februarie 2013, în Chhatisgarh, India 

Corpul jurnalistului a fost găsit a doua zi după ce plecase de acasă să viziteze o piață săptămânală din districtul Sukma. El fusese înjunghiat mortal. Jain, de 43 de ani, era un reporter veteran care a lucrat ca freelancer mai mult de 20 de ani.

Poliția a declarat că jurnalistul ar fi fost ucis de maoiști și că s-au găsit scrisori la locul crimei în care se spunea că jurnalistul a fost ucis pentru că era informator al poliției.

Un jurnalist care a vrut să rămână anonim și-a exprimat dubiile cu privire la autenticitatea scrisorilor și bănuiește o implicare a poliției în uciderea jurnalistului. Jain nu era în relații bune cu polițiștii, întrucât scria deseori despre reclamațiile false făcute de polițiști împotriva sătenilor.

 

Mohamed Abd Al-RahmanSyria News
24 ianuarie 2013, în Damasc, Siria 

Site-ul de știri pro-guvern Syria News a anunțat că unul dintre reporterii săi de la departamentul de sport a fost împușcat împreună cu patru membri ai familiei sale de către un grup înarmat pro-guvern. Televiziunea pan-arabă Al-Arabiya a confirmat crimele.

Jurnalistul era și un membru al Uniunea Sportivilor Independenți, un grup afiliat opoziției siriene.

 

Ikechukwu UdenduAnambra News
12 ianuarie 2013, în Anambra, Nigeria 

Bărbați neidentificați l-au împușcat mortal pe Udendu, editor la ziarul lunar Anambra News, în timp ce se întorcea acasă. Fratele jurnalistului a primit un telefon anonim prin care i s-a spus să ia corpul acestuia din fața unui restaurant.

Jurnalistul acoperea evenimente din domenii precum politică, drepturile omului, viața metropolitană și corupție. Nu este clar dacă a acoperit vreun subiect delicat înainte de moartea sa.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger