Ziua Mediului, mai mult neagră decât verde

0

După un an de muncă asiduuă în folosul planetei, ecologiștii, politicienii și jurnaliștii care s-au remarcat fie cu bune, fie cu rele, au fost premiați la gala Green Awards de Ziua Mediului, organizată de ONG-urile de mediu.

Veștile nu sunt mai bune ca anul trecut, ne-au avertizat gazdele evenimentului. “Cred că o să demarăm procedura de schimbare a numelui de Ziua Mediului în Ziua Neagră a Mediului”, a spus Dan Bărbulescu, director executiv al Salvați Delta. Un bun venit călduros la comemorare le-a urat și Costel Popa, președinte Ecopolis, prietenilor mediului.

Black is the new green, a arătat Sulfina Barbu la ceremonie care, îmbrăcată în negru din cap până în picioare, a luat acasă premiul pentru “eforturile de a promova o lege ARBDD modernă și cu efecte benefice asupra ecosistemului deltaic”, dar și distincția mai puțin dorită “Hîc, eu cu cine votez?” în numele PDL pentru cel mai mic scor în cercetarea Votul Verde 2010 care a măsurat prezența și inițiativele de mediu ale politicienilor. “Mulțumim pentru minunatele promisiuni”, i s-a transmis din partea organizatorilor Sulfinei Barbu care a ținut să puncteze soarta grea pe care o are ministrul mediului pentru a salva planeta. “Ministrul mediului este în opoziție în propriul guvern și în propriul partid”, a spus deputata PDL.

Victor Ponta a fost premiat pentru inițiativa de a consulta ONG-urile înainte de a ajunge la putere. “După aia, ținem legătura pe mail…”, au completat organizatorii. Domnul însărcinat cu ridicarea premiului în numele președintelui PSD a ținut să adauge că au biciclete în curtea sediului. “Când cei de la putere acum erau în opoziție erau plini de promisiuni, când au ajuns în intestinele puterii s-au făcut nevăzuți”, a transmis Liviu Mihaiu, președintele Salvați Delta, opoziției.

Primarul de la Topoloveni care are frâiele localității de vreo 20 de ani a primit premiul “Prea multă inovare poate să te omoare” pentru că insistă să pună în practică proiecte pentru utlizarea energiei din surse regenerabile, chiar dacă Ministerul Economiei, care ar trebui să sprijine aceste inițiative, le consideră prea inovative și refuză să le finanțeze.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a fost “huiduit” ecologic pentru promovarea și susținerea cultivării organismelor modificate genetic în România. Magor Csibi, directorul WWF România, care a avut onoarea să-i înmâneze în absență premiul, și-a exprimat surprinderea că există un ministru mai rău decât cei care au fost.

Partidul Ecologist Român a luat acasă premiul “Ecologia, brățară de aur” pentru poziția de susținere a proiectului minier de la Roșia Montană. Confuzia generată de termenul “ecologist” din numele partidului a fost “explicată” de unul dintre reprezentanții PER. “PER nu s-a exprimat nici pro, nici contra. Lucian Matei a spus acest lucru în nume propriu”, a spus acesta. Strâns cu ușa să își exprime poziția fie pro, fie contra în premieră la Green Awards, acesta a lămurit lucrurile – “ne opunem față de tot ce înseamnă activitate care poluează mediul”.

Primarul Bucureștiului, Sorin Oprescu, a fost răsplătit de către ecologiști cu premiul “Ceaușescu n-a murit, Oprescu l-a înlocuit” pentru că a demolat fără aviz clădiri de patrimoniu. Pentru asta și multe altele, Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, îl regretă, deși nu credea că e posibil, pe Videanu.

Oprescu nu a fost singurul primar taxat de Ziua Mediului. Și Radu Mazăre, primarul din Constanța, a primit premiul “Spațiul verde-i de rahat, dacă nu e betonat” pentru recordul de a asigura constănțenilor un spațiu de verde de 2 metri pătrați pe cap de locuitor.

Ministerul Transporturilor nu a scăpat nesancționat de ecologiști nici în acest an. Pentru viteza medie de 17km/h a CFR Marfă și pentru intenția de a închide 30% din lungimea căilor ferate de marfă, Anca Boagiu a foat premiată cu o bilă neagră. Ministerul Economiei Ion Ariton a închis lista de premii negative pentru politicieni cu distincția pentru întreaga activitate.

Ion Longin Popescu, jurnalist la Formula As, a fost recompensat pentru lupta susținută pe care o duce cu Roșia Montană, chiar și în instanță, dar mai ales în paginile Formulei As, mai exact în peste 1.900 de pagini de război cu Roșia Montană Gold Corporation. Alex Dima, jurnalist Pro Tv, a fost un alt reprezentant al breslei recompensat cu premiul “România, te iubesc împădurită” pentru o investigație periculoasă și anevoiasă despre măcelul pădurilor din țară. El a atras atenția, cu această ocazie, că la fiecare oră 2 ha de pădure sunt rase în România.

Raul Cazan a primit premiul “Climate Change is bad, Raul is very good” pentru relatările de la Cancun, Mexic unde a avut loc în decembrie 2010 conferința ONU cu privire la schimbările climatice, iar Marius Vintilă a fost premiat pentru emisiunea “Ora Verde” de la Radio Guerrilla. El a subliniat că, atunci când vine vorba de mediu, “nu există previziuni sumbre, ci doar realiste”. Premiul “Veteran de război” a ajuns la Mihai Goțiu, Vox Publica, pentru că alertează cu fiecare ocazie cu privire la riscurile și rezastrele mineritului cu cianuri.

Nu toți jurnaliștii au fost apreciați pentru munca lor, ci au existat în acest an și cazuri de deraiere de la deontologie, taxate de ecologiști cu premiul “Cenzură cu cianură” acordat șefilor de la România Liberă pentru că, ulterior publicării unui articol cu privire la legislația anti-cianuri în minerit, publicația a decis retragerea acestuia. O altă redacție criticată de Ziua Mediului a fost Adevărul. Adevărul Holding a primit premiul “Think Inside the Box” pentru întreruperea bruscă a colaborării cu platforma Think Outside the Box.

După ce și-au vărsat ofurile în cadrul galei, ecologiștii au încheiat Ziua Mediului cum se cuvine, cu valuri de bere și cu speranța că mâine va fi mai verde.

A patra ediție a Galei Green Awards a fost organizată de Asociațiile Salvați Dunărea și Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, WWF și Alma-Ro.

Foto: Salvați Delta/ Ovidiu Micsik

Citiți și:

Ionuț Ruscea: boicotul corporațiilor pe cont propriu

Ultimele păduri seculare din Europa, mai bine protejate

Studiu WWF: Poluarea și defrişarea pădurilor sunt cele mai grave probleme de mediu resimţite de români

Cum să salvezi o pădure seculară

 

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger