Ziua internațională împotriva fracturării hidraulice: Bucureștenii vor apă, nu gaze

0

Ziua internațională împotriva fracturării hidraulice a fost marcată și la București, în parcul Izvor, unde s-au strâns aproape 50 de oameni care au afișat mesaje împotriva Chevron și avertizări privind impactul exploatărilor gazelor de șist asupra mediului și sănătății umane.

“Frack Off”, “Dormi române, dormi în pace, că Chevron tace și face” sau “No Fracking Way” sunt câteva dintre mesajele scrise pe pancartele protestatarilor care nu s-au bucurat de interesul trecătorilor. Reprezentanții Institutului Verde, ai Partidului Ecologist Român, ai grupurilor de inițiativă înființate la nivel local împotriva fracturării hidraulice, precum și reprezentanți ai organizațiilor de protecție a mediului au amintit de pericolele care amenință zona Bârladului și zona Dobrogei, unde compania Chevron deține perimetre de exploatare a gazelor de șist.

Exploatarea gazelor neconvenționale prezintă un risc iminent asupra mediului, întrucât metoda de fracturare hidraulică presupune injectarea de apă cu substanțe chimice la peste 2.000 de metri adâncime, ceea ce va duce la poluare pânzei freatice, spune Georgeta Elisabeta Ionescu, geolog, reprezentant al PER. Aceasta a cerut, în numele protestatarilor, ca parlamentarii să interzică aceste exploatări în România, pentru că românii vor apă, nu gaze.

La protestul de sâmbătă au fost prezenți și reprezentanți ai grupurilor de inițiativă de pe plan local. Ioan Igescu, de la Grupul de Inițiativă din Bârlad, spune că în urmă cu două zile protestatarii vasluieni au avut de-a face pentru prima dată cu dușmanul “în tranșee” la un simpozion organizat în județul Vaslui unde au fost prezentate oportunitățile de dezvoltare a județului prin exploatarea gazelor de șist. Acesta consideră că prin astfel de simpozioane se încearcă simularea dezbaterilor publice necesare companiei pentru a trece la următoarea etapă după prospecțiunile care s-au încheiat, etapa explorărilor.

Interdicții de fracturare hidraulică există deja în Franța și Bulgaria și au fost impuse moratorii în regiuni din Germania, Cehia și Olanda. Protestatarii români cer statului să urmeze aceste exemple, precum și modelul Austriei care a impus măsuri stricte de autorizare care au descurajat compania OMV să exploateze gazele de șist.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger