Ziua Internațională a Permaculturii, sărbătorită mâine la București

1

Acțiunea omului asupra naturii pentru a-și satisface nevoile este degenerativă, realitate care trebuie îndreptată pentru salvarea planetei. Acest principiu stă la baza permaculturii, o metodologie cu ajutorul căreia se creează habitate umane în armonie cu cele naturale. Comuniunea omului cu natura este sărbătorită, mâine, în toată lumea cu ocazia Zilei Internaționale a Permaculturii, marcată și la București printr-un flashmob de conștientizare și popularizare a principiilor permaculturii.

 

 

Peste 20 de persoane se vor întâlni, mâine, în Piața Universității, unde va avea loc o plantare simbolică a unui așa-numit “food forest”, adică participanții vor planta un răsad de măr semi-crescut într-un vas ceramic, ceea ce simbolizează un prim pas către integrarea omului în mediul înconjurător. “Acțiunea omului pentru a-și satisface nevoile trebuie să fie cogenerativ împreună cu natura. Pomii fructiferi, prin felul în care participă la ecosistem, asigură o permanență noninvazivă, permit oamenilor să se hrănească fără a face rău”, spune Mihai Abagief, unul dintre organizatori. “Pe de altă parte, agricultura intensivă și monocultura au caracter distrugător pentru planetă prin eliminarea de chimicale și distrugerea biodiversității”.

În România, permacultura se află în stadiu incipient, ne-a mai spus Mihai Abagief, care cunoaște doar cinci astfel de iniţiative în ţara noastră. “Mişcarea de permacultură a început să capete formă doar de acum 2 ani când s-a înfiinţat Asociaţia Română pentru Permacultură. Anul trecut a avut loc prima întâlnire internaţională de permacultură, cu workshopuri, evenimente etc. În alte ţări sunt ferme întregi pe sute de hectare, foarte bine dezvoltate, unde se practică permacultura, sunt ecovillage-uri – comunităţi care se autosusțin”, explică Mihai.

Permacultura  are, în plus, și o latură combatantă destul de aplicabilă în orașe, respectiv acțiuni de guerrilla gardening, adică membrii unui  microgrup găsesc un loc viran și plantează pe el legume, plante care regenerează solul.

Inițiatorii îi așteaptă pe toți cei interesați, mâine, în Piața Universității, la flashmob, pentru a afla mai multe despre permacultură.

Foto: permacultura.ro


Un comentariu

  1. Pingback: FOTO Cum a fost sărbătorită permacultura de ziua ei, în București | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger