Ziua Internațională a Drepturilor Omului: Istoria mișcării pentru drepturi LGBTI în România

0

Asociația MozaiQ LGBT, cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în România, va organiza, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, evenimentul ”Istoria mișcării pentru drepturi LGBTI în România”, ce va avea loc în data de 10 decembrie, 2015 la Centrul Ceh din București (strada Ion Ghica nr. 11).

În cadrul evenimentului se va explora experiența LGBTI din România din trecut și prezent, precum și proiecția priorităților comunității LGBTI:

Prezent: Târg al organizațiilor și inițiativelor LGBTI din România, începând cu ora 11:30

Trecut: Conferință pe tema istoriei mișcării LGBTI din România, începând cu ora 13:00

Viitor: Dezbatere privind prioritățile mișcării LGBTI din România, începând cu ora 15:00

În cadrul evenimentului, vor participa organizații LGBTI din România, precum Asociatia ACCEPT, Campus Pride, PSI Romania, ROQ-DOC și TRANSform, precum și organizația olandeză GALE (Global Alliance for LGBT Education), organizație dedicată creării unui climat educațional sigur pentru persoane LGBTI și reprezentată la București de Directorul Executiv Peter Dankmeijer.

Vor lua cuvântul persoane-cheie în susținerea mișcării LGBTI locale, precum E.S. Stella Ronner Grubačić, Ambasadoare a Olandei în România și Republica Moldova & E.S. Vladimír Války, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Cehe în România, sau deputatul Remus Cernea.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Asociatia MoaziQ LGBT dorește să tragă un semnal de alarmă privind homofobia și transfobia generalizate în România. Într-un sondaj din 2013, elaborat de către CNCD, 1 din 2 români nu ar vrea sa aiba o persoană LGBT rudă, vecin de bloc sau de coleg serviciu. 2 din 3 români admit că fenomenul discriminării este mare și foarte mare în România, iar 3 din 4 consideră că acest fenomen este în dezvoltare. Privind participarea la viața publică, 4 din 5 români nu ar vota cu o persoană LGBT pentru ocuparea unei funcții elective, cea mai mare proportie înregistrată.

Aceste cifre indică un risc foarte mare de marginalizare a unui grup care, în baza celor mai noi estimări sociologice din mai multe țări, afectează între 4-10% din populația României. Într-un sondaj derulat de către

FRA – Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene –, în 2012, 90% dintre persoanele LGBT din România au declarat că discriminarea e răspândită și foarte răspândită.

“În ultimii 25 de ani, comunitatea LGBTI ți-a concentrat resursele și atenția pe construirea unui cadru legal care să nu oprime direct și fizic, așa cum s-a petrecut până în 2001, persoanele LGBTI. Acum trecem într-o etapă următoare, necesară, în care ne concentrăm pe comunități diverse: persoane rome, cu abilități diferite, persoane trans, persoane sărace. Ne aplecam asupra propriilor comunitati si nevoi. Trebuie să o facem, în numele celor care au suferit în trecut din cauza orientării lor sexuale și a identității de gen, cum ar fi Mariana Cetiner, baschetbalista condamnată în 1996 la închisoare pentru lesbianism, sau Marian Mutascu, care în 1993 s-a sinucis în urma unei condamnări pentru homosexualitate,” a declarat Vlad Viski, președintele MozaiQ.

Manifestarea din 10 decembrie este urmată de un spectacol de teatru, care va avea loc la clubul Queens de la ora 20.00. Spectacolul “Ionuț și Călin” urmărește o zi din viața unui cuplu, când cei doi se reîntâlnesc, după o scurtă despărțire. A doua zi după presupusul sfârșit al lumii din 2012, lumea merge înainte, dar relația lor ar putea să se sfârșească. Scenariul spectacolul este rezultatul unui proces de lucru colaborativ pe metoda Scrie despre tine, în care echipa a explorat în repetiții dinamica și tensiunile dintre două personaje foarte diferite ca discurs, temperament și statut social, care au o relație. Pornind de la nevoia de a asuma personajele și resorturile lor interioare, actorii au improvizat diferite situații din aceasta relație, într-un proces de lucru de opt luni.

Pe 11 decembrie, va avea loc un training pentru studenți găzduit de Care Cafe și o seară de film la editura și librăria Hecate.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger