Ziua fără maşini în Paris

0

Ieri a fost ziua fără maşini în Paris (mai exact, în 9 din cele 20 de arondismente ale orașului), un eveniment menit să atragă atenţia asupra necesităţii luptei împotriva poluării tot mai accentuate a aerului pe care îl respiră locuitorii capitalei franceze – dar şi locuitorii altor mari aglomerări urbane.

Toate zonele principale ale Parisului, inclusiv spaţiile turistice, nu au mai fost invadate de maşini, pentru câteva ore (aşadar, ziua fără maşini nu a fost un interval de 24 de ore, ci numai unul de opt ore, începând de la cinci dimineaţa), excepţie făcând taxiurile, autobuzele şi vehiculele serviciilor de urgenţă (ambulanţe, pompieri etc.). În rest, bicicletele, skateboard-urile şi alte mijloace alternative de deplasare şi-au făcut loc pe străzi şi trotuare. Zona resctricţionată duminică accesului maşinilor a fost cea mai mare din Paris, de până acum, în condiţiile în care astfel de interdicţii au mai avut loc în capitala franceză, din cauza gradului tot mai ridicat de poluare.

“Scopul este să demonstrăm că Parisul poate funcţiona şi fără maşini”, a declarat Anne Hidalgo, primarul Parisului, pentru cotidianul Le Parisien. În luna decembrie a anului trecut, ea a propus interzicerea circulaţiei, în Paris, până în anul 2020, a tuturor vehiculelor diesel produse înainte de anul 2011. În luna martie, când Turnul Eiffel a dispărut înghiţit de smog, municipalitatea a oferit călătorii gratuite cu metroul şi autobuzele şi a impus restricţii asupra maşinilor. În prezent, Franţa are cel mai mare procent de maşini diesel în circulaţie, din Europa. Au fost atât de populare, încât guvernele franceze au tot acordat subvenţii pentru acest tip de combustibil, devenit mai ieftin decât benzina.

Sursa, foto şi mai multe detalii: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger